Další krok k míru v Kolumbii: Vláda se dohodla s rebely na amnestiích

Kolumbijská vláda se s rebely z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) shodla na amnestii pro účastníky bojů a na odškodnění jejich obětí. Oznámil to prezident Juan Manuel Santos ve společném prohlášení s vůdcem povstalců. Tím padla klíčová překážka na cestě k mírové dohodě, kterou se oba lídři na středečním jednání zavázali podepsat do půl roku. Guerilla by měla složit zbraně nejpozději 60 dnů poté.

Amnestii zaručuje středeční ujednání všem účastníkům bojů vyjma těch, kteří budou nově vytvořenými zvláštními tribunály uznáni vinnými z válečných zločinů. S touto formulací souhlasilo jak vedení FARC, které požadovalo beztrestnost pro partyzánské velitele, tak vláda, jež pod tlakem části společnosti nechtěla úplné prominutí trestů připustit.

Obě strany se shodly rovněž na vytvoření komise pravdy, která bude skutky spáchané během více než půlstoletí ozbrojeného povstání posuzovat. Oběti války a jejich příbuzní se na základě dohody dočkají odškodnění.

Santos stvrdil shodu na klíčovém sporném bodě téměř tři roky trvajících jednání na své vůbec první schůzce s vůdcem FARC Rodrigem Londoňem řečeným Timočenko. Přítomen jednání byl rovněž kubánský prezident Raúl Castro.

Mírová jednání mezi kolumbijskou vládou a FARC
Zdroj: Reuters/Alexandre Meneghini

Oba muži si v historickém gestu vstřícnosti potřásli rukama a společně promluvili s médii. "Stojíme na opačných stranách, ale dnes jsme se vydali stejným směrem, nejušlechtilejším směrem, kterým se společnost může dát, a to směrem k míru," uvedl Santos. Dodal, že rebelové přislíbili složit zbraně do dvou měsíců od stvrzení míru, k němuž by mělo dojít nejpozději 23. března.

Timočenko poté prohlásil, že se rebelové vynasnaží, aby byl mír podepsán dříve než v březnu. "Náš progres bude mnohem rychlejší, než jsme dohodli s prezidentem Santosem."

Nepromarněte šanci na mír, vyzval obě strany František

K přelomové shodě došlo v kubánské metropoli jen tři dny poté, co nedaleko odtud papež František nabádal obě strany, aby nepromarnily největší šanci k ukončení konfliktu, která se naskytla za dlouhá desetiletí.

Papež František na Kubě
Zdroj: Claudia Daut/Reuters

Mírová dohoda má ukončit nejdelší ozbrojené povstání v Latinské Americe, kvůli němuž přišlo o život přes 200 tisíc lidí. Rebelové z FARC, jichž je v současnosti okolo devíti tisíc, v posledních letech vyhlásili několik jednostranných příměří, navzdory tomu však pravidelně dochází k dalším útokům z obou stran.

Vyjednávači vlády a povstalců se již dohodli například na pozemkové reformě, zapojení někdejších povstalců do politiky a na společné strategii omezení obchodů s drogami. Spolupracovat by obě strany měly i při odstraňování nevybuchlých min. Otázka trestů a odškodnění byla posledním velkým nedořešeným tématem.

Do půl roku by měl zavládnout v Kolumbii mír (zdroj: ČT24)
Vydáno pod