Rakousko identifikovalo prvních 10 udušených migrantů – jsou to Iráčané

Rakouská policie oficiálně identifikovala prvních deset z 71 těl uprchlíků, která se v srpnu našla v odstaveném chladírenském voze na dálnici poblíž rakousko-maďarské hranice. Všech devět mužů a jedna žena jsou Iráčané, čtyři těla byla již předána rodinám.

Migranti se ve voze udusili; chladírenský vůz neměl větrání a uvnitř se na metru čtverečním tísnilo pět lidí. Identifikace dalších obětí potrvá několik týdnů.

Rakouská policie ocenila pomoc příbuzných při zjišťování totožnosti obětí. Někteří z nich se vydali na dlouhou cestu až do Rakouska, aby předali policistům vzorky DNA. Při identifikaci pomohly i telefonáty lidí, kteří ztratili kontakt se svými blízkými a zavolali na policii. Většina obětí jsou podle vyšetřovatelů Syřané, Iráčané a Afghánci. Policie využila také data z mobilních telefonů uprchlíků i obsah tašek, které byly objeveny ve voze společně s mrtvými těly, která byla v okamžiku nálezu již ve vysokém stupni rozkladu.

V autě, které stálo u dálnice ve východorakouské spolkové zemi Burgenland, byla i těla čtyř dětí. Žádná z obětí, které na místě zřejmě bez pomoci zanechali převaděči, nebyla starší 50 let, sdělila burgenlandská policie.

V souvislosti s případem bylo zatím zatčeno pět Bulharů a jeden Afghánec. Rakouská policie zesílila kontroly automobilů u východní hranice.