Papež na Kubě navštívil bratry Castrovy, vyměnili si dárky

Papež František se v neděli setkal se zakladatelem a dlouhodobým vůdcem komunistického režimu na Kubě Fidelem Castrem a poté i s jeho mladším bratrem, nynějším prezidentem Raúlem. Papež navštívil 89letého bývalého vůdce u něj doma v rámci své třídenní návštěvy ostrova. Pozdě odpoledne našeho času bude sloužit mši ve městě Holguín, v úterý zamíří do USA.

Papež František se na Kubě setkal s Fidelem Castrem
Zdroj: Alex Castro-Castro Family/Reuters

Papež setrval s Fidelem Castrem a jeho manželkou Dalií Soto del Valle v důvěrné a velmi neformální atmosféře asi čtyřicet minut, uvedl mluvčí Vatikánu Federico Lombardi.

Papež dal Castrovi jako dárek knihu od jezuitského autora, který Františka v dětství učil, Castro papeži na oplátku dal sbírku svých vlastních rozhovorů na téma náboženství. Papež navštívil Castra poté, co odsloužil svou první mši na Kubě na havanském náměstí Revoluce.

Papež František a Raúl Castro
Zdroj: Alejandro Ernesto/Reuters

Současnému kubánskému vůdci Raúlu Castrovi, který převzal vedení země po bratrovi definitivně v roce 2008, František následně poděkoval za omilostnění 3522 vězňů odsouzených za méně závažné přečiny.

Kubánský prezident rovněž hlavě římskokatolické církve ukázal oficiální dary. Jde o velký krucifix, který vyrobil z vesel kubánský umělec Kcho, a obraz patronky Kuby Milosrdné panny z Cobre. Papež po setkání vedl večerní bohoslužbu v havanské katedrále.

Na Kubě byly zadrženy dvě disidentky pozvané na večerní mši

V neděli byly zadrženy dvě významné disidentky, Miriam Leivaová a Martha Beatriz Roqueová, které byly na večerní modlitby v havanské katedrále pozvané. „Úřady mi sdělily, že mi nebude povoleno navštívit jakoukoli akci související s papežem Františkem,“ řekla Leivaová.

Dárek Raúla Castra pro papeže Františka
Zdroj: Alejandro Ernesto/Reuters

Podle disidentské Kubánské komise pro lidská práva a národní usmíření byla podobně znemožněna návštěva papežských akcí odhadem padesátce disidentů. Většina z nich byla po několika hodinách opět propuštěna, ale podle disidentské organizace Kubánský vlastenecký svaz (UNPACU) čtyři byli i v neděli večer stále za mřížemi. Jde prý o čtveřici, která chtěla papeži předat dopis.

Roqueová byla jedinou ženou ze skupiny 75 disidentů, kteří byli pozatýkáni během takzvaného Černého jara v roce 2003. Propuštěni byli v letech 2010 a 2011 po naléhání církve. Leivaová je bývalou členkou opozičního hnutí Dámy v bílém a píše články kritizující kubánskou vládu.

Jaroslav Šebek k papežově návštěvě na Kubě (zdroj: ČT24)

Na mši na kubánském venkově se očekává 150 tisíc lidí

Asi 150 tisíc Kubánců se očekává na mši papeže Františka v zemědělské provincii na jihovýchodě Kuby, v níž se narodili bratři Castrovi. Město Holguín patří k nejstarším střediskům křesťanství na ostrově. Je známé pět metrů vysokým křížem, který byl v roce 1790 vztyčen na jednom z jeho vrchů. Stejnojmenná provincie je také místem, kde se v roce 1492 vylodil římskokatolický mořeplavec Kryštof Kolumbus. Ve zdejší zátoce se také prý v roce 1612 zjevila Panna Maria Milosrdná z Cobre, která se stala katolickou patronkou Kuby.

František se v USA setká s Obamou, promluví v OSN a jako první papež i v Kongresu

Františka v úterý během jeho první návštěvy Spojených států čeká mimo jiné setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou, projev v Kongresu či vystoupení na Valném shromáždění Organizace spojených národů (OSN), která si připomíná 70 let od svého vzniku. Během šestidenního pobytu v USA František přednese 18 projevů a navštíví tři města – Washington, New York a Filadelfii.

Tématem pracovního rozhovoru mezi Obamou a Františkem bude podle Bílého domu především uprchlická krize, které Evropa v posledních měsících čelí.  K oběma komorám Kongresu USA ve čtvrtek František promluví jako vůbec první papež v historii. Ještě ve čtvrtek odletí do New Yorku, kde večer uspořádá pro duchovenstvo katedrály svatého Patrika modlitební setkání.

Papež František zamíří v úterý z Kuby do USA (zdroj: ČT24)

Po pátečním projevu v OSN navštíví papež památník teroristických útoků z 11. září 2001, kde bude sloužit mši. Na odpoledne se chystá setkání s Newyorčany v Central Parku a večer pak bohoslužba v multifunkční hale Madison Square Garden na Manhattanu.

Na papežovu bezpečnost budou dohlížet tisíce federálních i státních příslušníků bezpečnostních sil. Očekává se, že centrum New Yorku bude v podstatě uzavřeno, neboť v té době tu bude u příležitosti zasedání OSN dalších více než 150 zahraničních delegací.