Geopolitiku nechme stranou a bojujme s teroristy, vyzval Putin Západ

Odložme geopolitické ambice a vytvořme „širokou koalici“ pro boj s terorismem a Islámským státem. Na mezinárodní konferenci v tádžickém Dušanbe k tomu vyzval ruský prezident Vladimir Putin. Rusko je prý otevřeno jakékoliv široké spolupráci, která je podle Putina pro boj s terorismem nezbytná. Šéf Kremlu zároveň uvedl, že v boji proti terorismu hodlá Rusko dál podporovat i syrského prezidenta Bašára Asada. To ale naopak Západ odsuzuje.

Putin promluvil na summitu Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB), postsovětské bezpečnostní aliance řízené Moskvou. „Je třeba dát stranou geopolitické ambice a odmítnout politiku přímého nebo nepřímého využívání jednotlivých teroristických skupin k dosažení vlastních cílů, včetně odstranění nepohodlných vlád a režimů," prohlásil Putin v narážce na neochotu Západu spolupracovat s Asadem.

Naopak Rusko bude podle šéfa Kremlu syrskému prezidentu Bašáru Asadovi v boji s terorismem dál pomáhat. „Poskytujeme a budeme mu poskytovat vojenskou pomoc v boji proti teroristické agresi," řekl Putin a dodal, že ostatní státy by se k tomuto úsilí měly připojit. Asad je prý připraven se „zdravými silami syrské opozice“ spolupracovat a následně je také přizvat k řízení státu opozici.

Z USA a západní Evropy v poslední době zaznívá stále ostřejší kritika posilování ruské vojenské přítomnosti v Sýrii, kam ruská armáda údajně dopravuje stále víc zbraní a buduje logistickou a dopravní infrastrukturu. Americký Pentagon se obává, že Rusko chce v Sýrii vybudovat stálou leteckou základnu.

Putin: Nebýt Ruska, uprchlická krize v Evropě by byla horší

Kromě globálního boje s terorismem se ruský prezident dotkl i tématu uprchlické krize v Evropě. Například se ohradil proti výtkám, že současná uprchlická vlna v Evropě je důsledkem podpory, kterou Moskva poskytuje syrskému režimu. „Kdyby Rusko nepodporovalo Sýrii, situace by tam byla horší, než je teď v Libyi. Proud běženců by byl ještě silnější,“ konstatoval.

obrázek
Zdroj: ČT24
  • Sám Asad v rozhovoru s ruskými médii prohlásil, že Evropa zastaví současný příliv migrantů ze Sýrie pouze tak, že přestane podporovat „teroristy“. „Můžeme dosáhnout dohody (ohledně krize v Sýrii), ale nic se nám nemůže povést, dokud v Sýrii nezničíme terorismus,“ uvedl. 
  • Politické řešení syrské krize bude podle něj možné až ve chvíli, kdy budou opoziční síly v zemi poraženy.

Putin také varoval, že vliv Islámského státu se výrazně šíří také v Afghánistánu, kde se pomalu rozpadá tamní státní správa. „Vzniklo reálné nebezpečí, že do Afghánistánu proniknou ze sousedních zemí teroristické a extremistické skupiny včetně oddílů Islámského státu. Rozmach činnosti této organizace se dostal daleko za hranice Iráku a Sýrie,“ poznamenal ruský prezident.