Lavrov žádá koordinaci ruských a amerických vojáků v Sýrii – aby se zamezilo incidentům

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov by uvítal spolupráci ruských a amerických vojáků v Sýrii. Mělo by to podle něj zamezit případným incidentům, v něž by mohla vyústit společná přítomnost sil Ruska a USA v oblasti. Podle šéfa Bílého domu Baracka Obamy zve syrský prezident ruské vojáky do země, protože se začíná obávat možné ztráty moci.

Moskva podporuje Asada v jeho boji proti rebelům: dodává mu zbraně, techniku a do země poslala své experty. Washington zase vede letecké útoky proti džihádistům z Islámského státu. Obama v pátek varoval Moskvu, že jakákoli snaha podporovat Asadův režim je ale předurčena k neúspěchu. Spojené státy se podle něj budou snažit o tom Rusko přesvědčit. 

„Budeme pokračovat v dodávkách této techniky syrskému státu, abychom mu zajistili potřebnou obranyschopnost v střetu s teroristickou hrozbou,“ prohlásil předtím Lavrov k dodávkám zbraní Asadovi a opět vybídl koalici vedenou Spojenými státy ke spolupráci s jeho režimem. Podle Lavrova nelze Islámský stát porazit jen nálety a nutná je i pozemní operace.

Na tiskové konferenci Lavrov rovněž uvedl, že u syrských břehů se v souladu s mezinárodním právem konají pravidelná cvičení ruského vojenského námořnictva, avšak Pentagon před časem přerušil operativní spolupráci s ruskými vojáky kvůli ukrajinské krizi. Vzhledem k působení ozbrojených sil obou velmocí u Sýrie by bylo záhodno tuto koordinaci obnovit, dodal. Ruské námořnictvo tu bude cvičit do 17. září.

Washington se domnívá, že IS používá chemické zbraně (zdroj: ČT24)

Situace v Sýrii má být spolu s ukrajinskou krizí na pořadu sobotní schůzky šéfů diplomacií Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny v Berlíně. Mluvčí německé diplomacie už naznačil, že Berlín by uvítal aktivnější roli Ruska v boji mezinárodního společenství proti Islámskému státu.