Dohoda s Íránem má v Kongresu šanci, podpořili ji další senátoři

Kongres začne projednávat dohodu s Íránem (zdroj: ČT24)

Kongres USA pravděpodobně navzdory předchozím očekáváním nezamítne jadernou dohodu s Íránem, o což usilují zvláště republikánští odpůrci vstřícnějšího přístupu k tamnímu teokratickému režimu. Dohoda získala podporu již 41 senátorů ze 100, přičemž k jejímu zamítnutí je potřeba 60 hlasů. Obě komory Kongresu by mohly o dohodě hlasovat ještě tento týden.

Dohoda s Íránem se dostala americkým zákonodárcům na stůl hned první den po letní přestávce a už úvod jednání přinesl republikánům špatnou zprávu. Trojice demokratických senátorů krátce po sobě oznámila, že dohodu prosazovanou prezidentem Barackem Obamou podpoří, čímž pravděpodobně hlavě státu ušetří nutnost využít právo veta. K případnému přehlasování prezidentského veta by Kogres potřeboval dvoutřetinovou většinu v obou komorách. 

Stoupenci dohody však podle agentury AP ještě nemají vyhráno, neboť se republikáni, disponující většinou v Senátu i Sněmovně reprezentantů, stále snaží tlačit na ne zcela pevně rozhodnuté politiky a díky složitým jednacím procedurám v Senátu mají stále naději, že se jim nakonec jejich návrh podaří protlačit k hlasování.

Mezinárodní dohodu podepsali zástupci šestice světových velmocí a Íránu v červenci. Umožňuje zrušit protiíránské sankce výměnou za zpomalení sporného íránského jaderného programu. Podle Izraele to ale Íránu nebrání pokračovat ve vývoji atomové bomby. 

Obama kritiku odmítá a tvrdí, že Írán bude podroben inspekcím. Pokud nebude podmínky ujednání dodržovat, zjistí se to. Naopak odmítnutí dohody by podle něj Íránu otevřelo cestu k rychlému získání jaderné zbraně. I přesto ale republikánští kandidáti na prezidenta slibují, že dohodu zruší.

Podle ministra zahraničí Johna Kerryho je za podmínek, které dohoda vymezuje, výroba atomové zbraně nemožná, podle Izraele však smlouva vývoj atomové pumy sice zpomalí, ale neodvrátí.

Podle ministra Kerryho by odmítnutí dohody znamenalo poškození důvěryhodnosti USA. „Těžko si můžeme představit rychlejší nebo více sebezničující ránu pro důvěryhodnost našeho národa a jeho vedení – a to nejen ve vztahu k této jediné otázce, ale plošně, ekonomicky, politicky, vojensky a dokonce i morálně,“ řekl.