Zaorálek vyzval Rouháního k větší aktivitě při řešení konfliktů

Chceme silný vzájemný obchod, ale také větší angažmá Íránu v řešení blízkovýchodní krize. Tak se dá shrnout postoj, se kterým vystupoval během třídenní návštěvy Teheránu český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Jeho program vyvrcholil pondělní schůzkou s prezidentem Hasanem Rouháním. Jednali o hrozbách terorismu včetně Islámského státu, uprchlické krizi nebo restartu vzájemných vztahů.

„Shodli jsme se s panem prezidentem, že pokud chceme řešit utečeneckou krizi z tohoto regionu, je potřeba se zaměřit na její základní příčiny, tedy válečné konflikty v Sýrii a Iráku,“ prohlásil Zaorálek. Jak uvedl v Událostech, komentářích arabista a islamolog Bronislav Ostřanský, Írán se může na řešení syrského konfliktu podílet.

Írán je klíčová země Blízkého východu, je to regionální velmoc, jejíž váha v čase roste. Je to důležitý hráč.
Jiří Weigl
ekonom a arabista

Pokud jde o spolupráci Íránu s ČR, s prezidentem Rúháním se Zaorálek podle svých slov shodl, že „základem musí být určité společné hodnoty, ke kterým se budeme hlásit“. „Pan prezident mluvil o tom, že to jsou hodnoty lidské důstojnosti, že to jsou určité společné principy, které by nás měly spojovat navzdory tomu, že máme různé systémy a hlásíme se k různým náboženstvím,“ dodal ministr.

Kromě diplomacie se ale Zaorálkova cesta soustředila i na byznys. Ministr s sebou totiž přivezl početnou podnikatelskou misi. Padesátka zástupců českých firem v Íránu o víkendu sondovala terén pro nové obchody, které se budou moci plně rozvinout po očekávaném zrušení mezinárodních ekonomických sankcí vůči Teheránu. Ty by měly padnout díky průlomové červencové dohodě o omezení íránského jaderného programu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Právě obchodní kontakty, které v posledních letech utrpěly kvůli výhradám Íránu proti perskému vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE) z Prahy a také kvůli západním protiíránským sankcím, mohou být podle Zaorálka důležitým prvním krokem pro zlepšení celkových vztahů.

  • Zaorálek je prvním šéfem české diplomacie, který od vzniku samostatné ČR do Íránu zavítal. Jeho návštěva, plánovaná delší dobu, se shodou okolností koná necelé dva měsíce poté, co se mezinárodní mocnosti s Teheránem v červenci dohodly na omezení jeho jaderného programu. Pokud k tomu podle dojednaných podmínek dojde, Západ postupně zruší ekonomické sankce, které na Írán po roce 2006 v několika kolech uvalily OSN, Evropská unie a Spojené státy.

V sobotu Zaorálek zahájil podnikatelské fórum v Isfahánu, které má pomoci navázat obchodníkům kontakty s íránskými partnery. V neděli se český ministr setkal s ministrem zahraničí Mohammadem Džavádem Zarífem, kterého pozval do Prahy. Dále jednal se šéfem parlamentu Alím Larídžáním nebo vedením íránské komory průmyslu, hornictví a zemědělství.

Události, komentáře: Írán jako důležitý hráč Blízkého východu (zdroj: ČT24)