Si Ťin-pching možná napřesrok jako první čínský prezident navštíví Česko

Na návštěvu České republiky pozval český prezident Miloš Zeman svého čínského kolegu Si Ťin-pchinga. Nejvyšší představitel druhé největší ekonomiky světa nabídku přijal, a příští rok by se tak měl stát prvním čínským prezidentem, který Česko navštíví.

Zeman na pekingské schůzce se svým čínským protějškem připomněl, že od jeho loňské říjnové cesty do Číny se podařilo realizovat některé dohody, konkrétně zmínil otevření pobočky Bank of China v Praze a zavedení letecké linky Peking–Praha. Zahájení jejího provozu se plánuje na 23. září. Další významné smlouvy mezi českou a čínskou stranou mají být uzavřeny během stávající návštěvy. Obsah smluv, které završí některé investiční akce, ale český prezident zveřejní až v sobotu v Šanghaji, kam z čínské metropole odletí.

Na setkání s čínským prezidentem vzal Zeman i držitele Zlatého míče Pavla Nedvěda, který chce založit v Číně fotbalovou školu. Přítomen byl také šéf fotbalového svazu Miroslav Pelta. „Čínský prezident vyjádřil oprávněnou naději, že se podaří čínský fotbal vytáhnout na daleko vyšší úroveň,“ řekl k tomu Zeman.

Čínský prezident ocenil roli, kterou obyvatelé tehdejšího Československa sehráli ve druhé světové válce. Během setkání se Zemanem prohlásil, že účast českého prezidenta na přehlídce dokazuje jeho respekt vůči historické skutečnosti. „Na evropských bojištích Češi nikdy neustoupili a vzešli z nich mnozí protifašističtí hrdinové, které známe,“ dodal Si. Zeman byl jediným nejvyšším představitelem západních zemí, který se přehlídky zúčastnil.

Na tiskové konferenci s českými novináři se pak Zeman ke čtvrtečním oslavám 70. výročí konce druhé světové války v Asii vrátil. Prohlásil, že pokud ho paměť neklame, tak na vojenské přehlídce byl vůbec poprvé v životě. Přehlídky v Moskvě u příležitosti tamních oslav konce války se prý nezúčastnil, protože byly obavy, že se jí zúčastní síly, které loni obsazovaly poloostrov Krym. V Číně podle Zemana nic takového nehrozilo. Čína neobsadila v poslední době žádné území, které by k ní následně bylo připojeno, řekl český prezident.

Na čínské přehlídce prezidenta zaujalo, že byla předvedena také bezpilotní letadla. Uvedl, že by chtěl, aby protiteroristické jednotky, jejichž zřízení chce prosadit v Radě bezpečnosti OSN, byly takovými letouny – ať už pozorovacími, nebo bojovými – vybaveny.

Pokud Si Ťin-pching do České republiky přijede, naváže na zatím spíše vzácné návštěvy vysokých čínských činitelů v Československu. V roce 1960 sem zavítal tehdejší předseda Čínské lidové republiky a oficiální hlava státu Liou Šao-čchi. Ten převzal tuto funkci v dubnu 1959 od Mao Ce-tunga, který si ale podržel řadu dalších vysokých státních a stranických funkcí a skutečná moc byla nadále v Maových rukou. V roce 1987 pak do ČSSR přijel na návštěvu generální tajemník čínské komunistické strany Čao C'-jang; funkci předsedy ČLR tehdy zastával Li Sien-nien.

Čínský prezident Si Ťin-Pching
Zdroj: ITAR-TASS/Krasilnikov/ČTK