Uprchlíci se snažili dostat eurotunelem do Británie, zablokovali šest vlaků

Dramatickou noc zažily dva tisíce cestujících ve vlacích mezi Londýnem a Paříží. Migranti se opět pokoušeli dostat eurotunelem do Británie. Kvůli pohybu lidí na kolejích se zastavilo šest vlakových souprav. Cestující strávili dvě hodiny bez elektřiny potmě. Další uvízli na nádraží v Calais, kde jim záchranáři poskytli termo přikrývky. Britský premiér David Cameron kritizoval přijímání stále většího počtu migrantů v Evropě.

Dva vlaky, které už byly na cestě, se musely kvůli hlášení o výskytu lidí v tunelu vrátit zpět do nástupní stanice - jeden do Francie, druhý do Británie. Zaměstnanci společnosti, která spojnici mezi kontinentem a britskými ostrovy zajišťuje, museli tunel prohledat. Podle zpravodajského serveru BBC se nacházelo několik migrantů i na střeše jednoho z vlaků.

Nechali nás někde na nástupišti bez informací.
Danny Bell
cestující z vlaku do Británie
Zaměstnanci společnosti Eurostar vysvětlují cestujícím situaci
Zdroj: Reuters
Požádali nás, abychom poslouchali, zda po střeše nechodí lidé, než přijde policie.
Simon Gentry
jeden z pasažérů zastaveného vlaku

Podle mluvčího společnosti Eurostar, která tunel provozuje, by další zpoždění už nemělo nastat. Dodal ale, že musely být zrušeny dva dopolední vlaky.

O cestu do Británie se denně pokusí až 200 uprchlíků

Doprava v tunelu pod Lamanšským průlivem byla v posledních měsících omezená už několikrát, a to kvůli snaze tisícovek migrantů tábořících v okolí francouzského Calais proniknout do Británie. Někteří migranti se Lamanšský průliv snaží překonávat i na lodích.

Londýn a Paříž v posledních týdnech výrazně posílily bezpečnostní opatření v okolí tunelu. V Calais nedávno vyrostla čtyřmetrová bariéra proti uprchlíkům. Počet migrantů, kteří se na konci července denně snažili dostat do Británie, se podařilo snížit ze dvou tisíc na 100 až 200 lidí za den.

V pondělí utečenecký tábor v Calalis navštívil francouzský premiér Manuel Valls. Upozornil, že Evropská unie musí postupovat důrazněji proti pašování lidí. Migrační krize podle něj bude dlouhá a pro Evropu bude znamenat obrovskou zkoušku.

Za posledních sedm měsíců francouzská policie zadržela na 800 převaděčů, tedy tolik jako za celý minulý rok. „Ilegální migraci nelze zaměňovat s právem na azyl,“ zdůraznil Valls. Evropa se podle něj snaží o humanitární řešení situace, na druhé straně se ale pašeráci lidí a ilegální migranti musejí setkat s rozhodnou reakcí, dodal.

Na konci srpna podepsali ministři vnitra Theresa Mayová a Bernard Cazeneuve novou dohodu o posílení spolupráce mezi Británií a Francií právě v řešení uprchlické krize kolem města Calais.

Uprchlíci v Calais zablokovali železniční dopravu (zdroj: ČT24)

Premiér Cameron je přesvědčen, že řešení současné přistěhovalecké vlny z Blízkého východu spočívá hlavně v tom, že se EU bude snažit nastolit mír, stabilitu a fungující ekonomiku v oblastech, odkud běženci přicházejí. „Nemyslím si, že lze řešit krizi jen tím, že EU bude přijímat stále více a více uprchlíků,“ řekl britský premiér.