V Radě bezpečnosti OSN poprvé zavládla shoda ohledně Sýrie

Vrcholný orgán Organizace spojených národů jednomyslně schválil dokument o opětovném mírovém vyjednávání v Sýrii. Má jít o první výhradně politické usnesení k syrské krizi přijaté na základě konsensu. Rusko společně s Čínou dosud hájily zájmy vládnoucího syrského režimu, západní mocnosti naopak stály na straně neislamistických povstalců.

Klíčovou překážku mezi dvěma tábory představuje budoucnost syrského prezidenta Bašára Asada. Moskva a Peking nechtějí jeho postavení zpochybňovat, Západ zase společně s povstalci nepovažuje politický smír v zemi s jeho setrváním v čele země za možný.

RB OSN nyní schválila plán zvláštního vyslance OSN, Itala Staffana de Mistury, jehož cílem je připravit půdu pro nové mírové rozhovory o ukončení občanské války. Ty mají zahrnovat jednání o politické transformaci vedoucí k demokratickým volbám a k dosažení prostředků, jak nejlépe bojovat proti terorismu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vysvitla tak opět naděje na ukončení občanské války v zemi, která zabila více než 250 tisíc lidí. Loňský rok byl v Sýrii nejtragičtější za celé čtyři roky konfliktu. Zahynulo přes 70 tisíc lidí – většina z toho byli civilisté. Podle Amnesty International se dopouštějí válečných zločinů jak islamisté, tak i syrská vláda. Celá věc by podle organizace měla jít k Mezinárodnímu trestnímu soudu. Téměř pětina obyvatel celé Sýrie ze země uprchla.

Vydáno pod