Džihádisté z IS zřejmě proti Kurdům použili yperit

Washington podle amerického listu Wall Street Journal viní radikály z Islámského státu z použití zakázaných chemických zbraní proti iráckým Kurdům. Deník informaci uvádí s odvoláním na nejmenovaného vysokého amerického představitele. Islámští extremisté se k látkám, jako je yperit, prý dostali v Sýrii, která disponovala značnými zásobami těchto zbraní.

O možnosti, že se džihádistům dostaly do rukou přinejmenším malé zásoby yperitu (hořčičného plynu), informovaly americké tajné služby již před časem. Jejich zpráva ale nebyla zveřejněna. 

K údajnému chemickému útoku došlo ve středu nedaleko Irbílu. Německé ministerstvo obrany informovalo, že 60 kurdských pešmergů má podrážděné dýchací cesty. Plyn prý byl v minometných střelách. Německo se podílí na výcviku kurdských bojovníků, díky nimž se podařilo irácké armádě zabránit postupu radikálů z IS.

Proti příslušníkům IS na severu Iráku a v Sýrii účinně bojují právě kurdské oddíly. V červenci se objevila zpráva, že v syrské provincii Hasaká proti Kurdům IS útočil chemickými zbraněmi. Kurdové tehdy oznámili, že se ze střely uvolnil po dopadu žlutý plyn páchnoucí silně po shnilé cibuli. Lidé, kteří mu byli vystaveni, měli „spálený krk, oči a nos, trpěli bolestmi hlavy a svalů, zvraceli a špatně se pohybovali“. V březnu oznámilo vedení iráckého autonomního Kurdistánu, že má důkazy, že bojovníci Islámského státu proti Kurdům použili chlor. Tento plyn není na rozdíl od sarinu zakázán, je však jedovatý a jeho použití jako zbraně je od roku 1997 zakázáno v rámci Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, skladování a používání chemických zbraní.

Ze Sýrie se začaly množit zprávy o použití chemických látek a Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci, která má pomoci útoky objasnit. Syrská vláda byla v roce 2013 obviněna, že použila chemické zbraně proti civilistům. Odvetnému útoku se Damašek vyhnul, když souhlasil, že nechá zničit svůj chemický arzenál, což se stalo pod dohledem Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Informace o nových útocích ale vyvolávají dojem, že v Sýrii část chemických látek zůstala a je stále používána. IS ovládá polovinu syrského území.