V Tunisku zadrželi skupinu lidí podezřelou z pomoci atentátníkovi

Sousse - Tuniský ministr vnitra oznámil, že policie zatkla skupinu lidí podezřelou z pomoci teroristovi, který v pátek v letovisku Sousse popravil 38 lidí a dalších 39 zranil. Tuniská policie se domnívá, že atentátník měl komplice, kteří mu opatřili zbraň a pomohli mu proniknout na místo do resortu hotelu Imperial Marhaba. Ministři vnitra Británie, Německa, Belgie a Francie na místě střelby uctili památku obětí.

„Zadrželi jsme první početnou skupinu, která patří k síti, jež je za tím teroristou,“ řekl tuniský ministr vnitra Gharsállí. Prohlásil také, že informace o tom, že útočník prodělal výcvik v Libyi, se ještě ověřují.

Server Mail Online napsal, že Sajdafínn Rizkí odjel před třemi měsíci do výcvikového tábora Islámského státu v Libyi. Útočil údajně automatickou puškou AK-47 propašovanou z Libye. Podle tuniských policejních zdrojů, na něž se server odvolal, odjel Rizkí do Libye bez pasu.

Komplici měli Rizkímu opatřit zbraň a pomoci mu dostat se na místo. Stále není jasné, zda útočník do hotelového resortu pronikl zadním vchodem hotelu, nebo připlul po moři, jak policie nejdříve tvrdila.

1000 ozbrojenců bude střežit turisty

Tuniská vláda se rozhodla sestavit novou policejní jednotku určenou výhradně k ochraně turistů. Do hotelů na pobřeží bude rozmístěno 1000 ozbrojenců. „Muži se mají rozmístit v letoviscích a v místech historických památek a muzeí,“ říká zpravodaj ČT Lukáš Mathé. Podle něj ale nejsou bezpečnostní opatření na místě zatím nikterak masivní. „Povolání slibovaných záložníků bude trvat delší dobu. Opatření se budou navyšovat v průběhu času v příštích dnech,“ soudí. 

„Turisté ze Západu už Tunisko většinou opouštějí a nepřijíždějí další turnusy. Rusové, Poláci a také Češi většinou zůstávají, i když jim cestovní kanceláře nabízejí předčasný návrat,“ informuje zpravodaj z Tuniska. „Podle informací z diplomatických zdrojů je pro západní turisty nebezpečný jih země, což je logické, jedná se o pouštní oblast mezi Libyí a Alžírskem a oblasti podél hranic s těmito zeměmi, kde jsou aktivní teroristické skupiny. Hrozí tam únosy západních občanů nebo útoky na ně. Situace v letoviscích je klidná, tuniská vláda ale nemůže zabránit útoku jednotlivce,“ hodnotí situaci v zemi arabista Jan Kužvart.

České ministerstvo zahraničí varovalo české občany v oblasti před místy, kde se srocuje mnoho lidí. Podle britských autorit jsou další útoky v Tunisku možné, turisty proto nabádají k ostražitosti.

Ministři zahraničí uctili památku obětí

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová spolu s kolegy z Francie Bernardem Cazeneuvem, Německa Thomasem de Maizierem a Belgie Janem Jambonem se připojili k tuniskému ministrovi vnitra Muhammadu Nadžímovi Gharsallímu a na pláž před hotelem Imperial Marhaba položili květiny k uctění památky obětí.  

„Teroristé nezvítězí. Sjednotíme se a budeme bránit své hodnoty,“ řekla ministryně Mayová na tiskové konferenci upořádané v hotelu. Květiny na místo nosí rovněž Tunisané se vzkazy, kterými se od činu Sajfaddína Rizkího distancují. „Omlouváme se, my jsme muslimové, ne teroristé,“ stojí na kartách přiložených ke květinám.