Svědkyně: Některé unesené školačky vraždí ve jménu Boko Haram

Abuja - Některé ze stovek školaček unesených v dubnu 2014 z Chiboku přinutili radikálové přidat se k Boko Haram. Podle svědků dívky terorizují zajatce a řada z nich i vraždí. Píše o tom server BBC News s tím, že svědectví nelze ověřit. Také organizace Amnesty International ale hovoří o tom, že školačky v současné době bojují po boku extremistů.

Z Chiboku byly před více než rokem uneseny stovky dívek, 219 se jich stále nenašlo. S BBC hovořily tři ženy, které tvrdí, že je islamisté drželi ve stejných táborech jako školačky. Sedmnáctiletá Miriam uprchla Boko Haram po půl roce. Jednoho z radikálů si musela vzít, později otěhotněla. „Řekli nám, ať se připravíme na to, že nás provdají,“ vzpomíná na první dny v táboře. Ona a čtyři další dívky odmítly. „Vrátili se se čtyřmi muži, které před námi podřízli. Řekli, že to udělají každé, která se odmítne vdát,“ prohlásila svědkyně. 

Miriam se raději podřídila, následovalo opakované znásilnění. „Tolik to bolelo. Byla jsem jen tělo, nemohla jsem nic dělat,“ podotkla svědkyně. Školačky z Chiboku byly podle ní drženy v samostatném obydlí. „Řekli nám, že bychom si měly vzít příklad ze svých manželů, kteří prolévají krev pro dobrou věc, že bychom také měly jít do války za Alláha,“ konstatovala Miriam.  

Unesené Nigerijky na videu Boko Haram z května 2014
Zdroj: ČT24

Dívky prý podřízly několika mužům hrdla

Dívky prý byly přeškoleny. Miriam viděla na vlastní oči, jak zabily několik mužů ve své obci. „Byli to křesťané. Bojovníci Boko Haram je přinutili lehnout na zem. Pak jim dívky prořízly hrdla,“ tvrdí svědkyně. 

Její výpověď nelze ověřit. Lidskoprávní organizace Amnesty International ale uvedla, že některé dívky byly podle jejích informací skutečně vycvičeny k boji. „Únos a brutalizace mladých žen a dívek se zdá být součástí modu operandi Boko Haram,“ prohlásil šéf afrického výzkumu Amnesty Netsanet Belay.  

Kde školačky jsou, se neví od loňského května, kdy Boko Haram zveřejnilo video, na němž více než stovka dívek recituje vyděšeně korán. Útok na školu v Chiboku vyvolal pobouření po celém světě. Na Twitteru vznikl hashtag #bringbackourgirls. Do kampaně za propuštění dívek se zapojila i Michelle Obamová.  

  • Boko Haram bojuje proti nigerijské vládě. V regionu se snaží založit vlastní islámský stát. Nedávno se podařilo stovkám žen a dívek uprchnout poté, co Nigérie spolu se sousedními státy zahájila proti radikálům ofenzivu a podařilo se jí přinutit islamisty k ústupu. 

Jednou z osvobozených žen je i šedesátiletá Anna, která prožila pět měsíců v táboře v lese v Sambise. Prý spatřila některé školačky z Chiboku ozbrojené. Stejně jako Miriam i ona viděla některé dívky vraždit. 

Podobně hovoří také šestnáctiletá dívka s přezdívkou Faith. Každé ráno ji radikálové budili, polévali vodou a nutili modlit se podle koránu. Nejméně jedna ze školaček byla podle ní provdaná za bojovníka Boko Haram. „Bály jsme se víc manželek než jejich mužů,“ poznamenala svědkyně.  

Řádění Boko Haram v číslech 

219 nigerijských školaček unesených z Chiboku v dubnu 2014 se stále nenašlo. 

Podle Amnesty International jsou mezi nejméně 2000 ženami a dívkami unesenými od začátku roku 2014. 

Od počátku roku 2013 zabili radikálové z Boko Haram v severovýchodní Nigérii odhadem 5500 civilistů.