Restaurátoři zachraňují starověký Babylon

Babylon - Pouhých sto kilometrů od starověkého Babylonu se válčí, restaurátoři se přesto snaží dát místu původní vzhled. Zatímco jiné památky v Iráku ničí islámští extremisté, zbytky slavného města silně poškodil už předchozí vládce Saddám Husajn.

Babylon památkáře zaměstnává od pádu minulého režimu. Místo je dnes podivnou směsicí starověkých trosek a novodobých megalomanských kulis. Saddám Husajn se totiž stylizoval do role krále Nebukadnesara II. Nad Babylonem si vystavěl palác. 

V dnešním Iráku představuje hrozbu světového dědictví Islámský stát. Na severu už nevratně zdevastoval Ninive a Hatru. Babylonu zatím zkáza ze strany radikálů nehrozí. Památkáři ale chtějí být připraveni na všechno.

Technici skenují lasery každou cihlu ikonické Ištařiny brány. „Dokumentace je důležitá. Kdyby Islámský stát památku zničil, můžeme ji později obnovit,“ podotkl člen Irácké rady pro památky a dědictví Salman al-Chálídí.

Záchrana Babylonu ale nebyla snadná ani dřív. Vykopávky míst popsaných v bibli začaly už v 19. století, přerušovala je ale jedna válka za druhou.

Záchrana starověkého Babylonu (zdroj: ČT24)