Svět dostane o půlnoci jednu sekundu nádavkem

V noci na středu přibude do světového času jedna přestupná sekunda. Astronomové takto čas posouvají už po šestadvacáté od začátku superpřesného měření v roce 1972; důvodem je zpomalující se rotace Země. V Česku ke změně dojde kvůli středoevropskému letnímu času ve dvě hodiny ráno.

Přestupná sekunda dorovnává rozdíl mezi koordinovaným světovým časem (UTC) a časem astronomickým. První zmíněný čas měří superpřesné atomové hodiny a vychází z něj občanský čas v jednotlivých časových pásmech; astronomický čas určuje rotace Země, a protože je nepravidelná a zpomaluje se, dochází mezi oběma časy k rozdílu.

Hlavní podíl na zpomalování otáček modré planety kolem své osy nesou takzvané slapové síly, které jsou důsledkem gravitačního působení Měsíce na Zemi; jejich projevem je například příliv a odliv. „Měsíc svými slapovými silami rotaci postupně zpomaluje,“ doplňuje Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. „Jsou zde i další vlivy, velmi málo prozkoumaný vztah zemského jádra a pláště, nebo zemětřesení, která mají rovněž dopad na periodu rotace Země.“

Výsledný rozdíl mezi UTC a astronomickým časem má odstranit právě vkládání přestupné sekundy, k němuž dojde dnes v noci. Vědci k němu poprvé přikročili 30. června 1972, když došlo k zavedení koordinovaného světového času, průměrného času z údajů asi 400 atomových hodin ze čtyřicítky středisek z celého světa. Jak dodává Suchan, v počátku se sekunda vkládala přibližně jednou za 18 měsíců, mezi lety 1998 a 2005 ji ale vědci z Mezinárodní organizace pro sledování rotace Země přidávali jen jedinkrát. Naposledy mohla planeta přestupnou sekundu zažít v roce 2012.

Nahradí sekundu přestupná hodina?

Organizace pro zemskou rotaci oznamuje úpravu UTC vždy s půlročním předstihem, přestupná sekunda se vkládá buď 31. prosince, nebo 30. června. Letos se přestupná sekunda vloží 30. června - tento den nastane po čase 23:59:59 UTC čas 23:59:60 a teprve o další vteřinu později bude 1. července 0:00:00. Přestupná vteřina se přičte na celém světě zároveň, v Česku, kde nyní platí SELČ, tedy 1. července ke druhé hodině ranní.

Zavedení přestupné sekundy občas přináší problémy u mnoha systémů a serverů, závislých na přesném měření času. „Mezinárodní služba rotace země velmi vážně uvažuje o tom, že by se vkládání sekundy zrušilo a počkalo by se, až se čas naskládá na šedesát minut. To by se dalo dělat jednou za pět až šest tisíc let. V roce 2012 při posledním vložení přestupné sekundy ale k rozhodnutí nedošlo,“ doplňuje Suchan.

Vydáno pod