New Yorkem se šíří legionářská nemoc. Už má 12 obětí

Město New York bojuje s epidemií legionářské nemoci, která už si vyžádala nejméně 12 obětí. Jde o nejhorší podobné rozšíření této choroby v historii města. Jen v jižním Bronxu, jedné z nejchudších čtvrtí New Yorku, bylo zaznamenáno více než 100 případů onemocnění.

Legionářská nemoc se projevuje jako chřipka. Způsobuje ji bakterie legionelly, která se nejlépe množí ve vodě za teploty 37 stupňů Celsia. Bakterie se nešíří přenosem mezi lidmi, ale rozvodem vody, klimatizací nebo se roznáší vodní parou.

Nejvíce ohroženi jsou zejména starší lidé. Jedenáct z uvedených 12 obětí bylo starších 40 let a všichni měli nějaké zdravotní problémy. Přítomnost bakterie byla zjištěna v chladicích věžích 18 budov v Bronxu, speciální uklízecí čety se je nyní snaží dezinfikovat.

Starosta New Yorku Bill de Blasio
Zdroj: ČTK/AP

Nákaza má zhruba desetidenní inkubační dobu, proto nemusí být aktuálně uváděná čísla již platná. Zdravotníci i starosta města Bill de Blasio přesto věří, že se od 3. srpna se již neobjeví žádný další případ.

Celou situaci přitom ztěžuje fakt, že z oficiálních zdrojů přicházejí protichůdné informace – jako v případě téměř paralelních brífinků de Blasia a guvernéra státu New York Andrewa Cuoma. Na základě toho také nejasně funguje koordinace mezi městskými a státními zdravotními úřady.

Legionella v New Yorku zabila už dvanáct lidí (zdroj: ČT24)