Ferguson vzpomínal na zabitého Browna, pochod narušila střelba

Několik stovek lidí prošlo v sobotu večer ulicemi amerického Fergusonu, aby si připomněli první výročí smrti černošského mladíka Michaela Browna, jehož zastřelení bělošským policistou vyvolalo celonárodní protesty. Ani nedělní pochod se přitom neobešel bez incidentů. Během průvodu k místnímu kostelu se ozvaly výstřely. Policisté se údajně dostali pod palbu, kterou opětovali. Dva lidé byli zranění, stav jednoho z nich je kritický. Ve Fergusonu byl vyhlášen výjimečný stav.

Ke střelbě na předměstí St. Louis došlo ve chvíli, kdy policisté chtěli rozehnat dav demonstrantů, kteří blokovali ulici a začali rozbíjet výlohy. Jak reportéři přímo z místa popsali, na ulici West Florissant Avenue bylo poté vidět ležící tělo a mladá žena křičela, že byl zastřelen její bratr. Šéf místní policie Jon Belmar později na tiskové konferenci uvedl, že těžce zraněný muž byl postřelen poté, co zaútočil na policisty v civilu a ti pak střelbu opětovali. Muž je nyní v péči nemocničních chirurgů. Druhým zraněným je policista, kterého zasáhla do obličeje hozená cihla.

Místní úřady kvůli násilnostem ve Fergusonu vyhlásily mimořádný stav. "Poslední akty násilí nebudou tolerovány v obci, která v uplynulém roce tak neúnavně usilovala o obnovu a nabytí síly," řekl okresní činitel Steve Stenger.

Osmnáctiletý Michael Brown byl prvním v sérii případů neozbrojených černochů zastřelených bělošskými policisty, které vyvolaly protesty veřejnosti a prezident Barack Obama se kvůli nim snaží vybavit co nejvíce policistů kamerami povinně nošenými na těle. Střílející policista Darren Wilson kvůli Brownově smrti odešel od fergusonského sboru, avšak velká porota se jej rozhodla neobvinit, což v listopadu podnítilo další protesty.

Rovněž během sobotního pochodu lidé vyzývali policisty, aby vůči černošské menšině nepoužívali nadměrné násilí. „Máme ruce vzhůru, nestřílejte“ nebo „Jsme tu za Michaela Browna“ byla hesla, která nesli lidé na transparentech.

Já toho nenechám. Budu znepříjemňovat život lidem, kteří si myslí, že to, co nám udělali, je v pořádku.
Michael Brown starší

Na dnešní večer se chystají další vzpomínkově protestní akce. Jednou z nich bude pochod od místa střelby k místnímu kostelu. Lidé se rovněž chystají držet čtyři a půl minuty ticha jako připomínku čtyř a půlhodiny, po které prý leželo Brownovo mrtvé tělo na ulici.

Další kontroverzní případ se odehrál v Texasu

V texaském Arlingtonu zastřelil v pátek ráno policista Brad Miller neozbrojeného devatenáctiletého Afroameričana. Policie uvedla, že se to stalo v rámci zásahu po hlášení o probíhající krádeži.

Mladík byl podezřelý, že projel autem výlohu prodejny automobilů. Následovala hádka, při které „nejméně jeden policista vystřelil ze zbraně“, uvedla policie. Miller letos v březnu absolvoval policejní akademii a byl ještě v zácviku.

Není to přitom ani měsíc, kdy vyvolal vlnu kritiky přístup texaské policie vůči Sandře Blandové v souvislosti se zveřejněním videa z jejího zadržení. Osmadvacetiletou Sandru Blandovou policista na počátku července zadržel kvůli drobnému dopravnímu přestupku. Následně byla mladá černoška nalezena oběšená v cele předběžného zadržení. Tvrzení úřadů, že spáchala sebevraždu, odmítla její rodina s poukazem na to, že Blandová prý do Texasu přišla kvůli nové práci.