Situace v Sieře Leone se po epidemii eboly vrací k normálu

Prezident Sierry Leone Ernest Koroma odvolal řadu omezujících opatření, která byla přijata v rámci boje proti epidemii eboly v této západoafrické zemi. Oznámení hlavy státu přišlo poté, co zdravotnické úřady sdělily, že v zemi zaznamenaly už jen čtyři případy eboly a doufají, že brzy již nebude žádný.

„V této etapě boje proti epidemii (eboly) už nejsou určitá opatření nezbytná. Vláda je s okamžitou platností ruší,“ řekl Koroma v rozhlasovém projevu.

V zemi jsou opět povolena veřejná shromáždění a sportovní akce, otevřít se zase mohou diskotéky a videoprojekční sály a s výjimkou neděle je opět povolen prodej ve stáncích. O dvě hodiny déle než dosud, tedy od šesti hodin ráno do půlnoci, budou smět nyní jezdit oblíbená mototaxi.

Méně restrikcí ale neznamená, že ebola zmizela. Hrozba slábne, ale ebola není kompletně vyhlazena.
Ernest Koroma
prezident Sierry Leone

Prezident zároveň apeloval na podniky, aby důsledně dodržovaly všechna preventivní pravidla proti šíření viru eboly, jako je „měření teploty u zaměstnanců nebo klientů“, a to pod hrozbou postihu.

Ebola mizí, objevil se ale nový případ úmrtí na krvácivou horečku

Jak uvedl ve čtvrtek šéf národního centra proti ebole Paulo Conteh, jsou v zemi registrovány už jen čtyři případy eboly. Dva pacienty bude prý možné nejspíš brzy prohlásit za vyléčené, další dva nadále podstupují léčbu.

Země minulý týden zaznamenala po dlouhé době nový případ úmrtí na krvácivou horečku. Úřady kvůli tomu umístily do karantény asi 500 lidí z oblasti na severu okresu Tonkolili. „Konec epidemie tohoto viru je na dohled,“ mírnil obavy Conteh.