Mohutný tajfun zasáhl Tchaj-wan. Výsledkem je šest mrtvých a čtyři pohřešovaní

Tchaj-wan zasáhl mohutný tajfun Soudelor, který byl provázen silným větrem a přívalovým lijákem. Řádění tajfunu po sobě podle aktuálních informací zanechalo šest mrtvých, čtyři pohřešované a 101 zraněných. Evakuováno bylo přes 7500 lidí, bez elektřiny se ocitly bezmála tři miliony domácností, stovky letů byly zpožděny či zrušeny. Informovaly o tom místní úřady.

Tajfun, který by podle varování meteorologů mohl být nejsilnějším v letošním roce, zasáhl časně ráno pevninu ze severovýchodu. V hornatých oblastech tam spadlo až 1000 milimetrů srážek a vítr dosahoval rychlosti 200 kilometrů v hodině.

Oběťmi tajfunu se podle úřadů stali záchranář, kterého zabilo projíždějící auto, když odklízel ze silnice spadané větve, a zahraniční dělník, na kterého spadla dopravní značka. Už v pátek při přibližování tajfunu z oblasti nad Tichým oceánem zahynuly na Tchaj-wanu matka s osmiletou dcerou, které smetla mořská vlna.

V hlavním městě Tchaj-peji odnesl tajfun velké ocelové pláty a tyče z rozestavěného stadionu. Městské úřady nařídily zastavit provoz na četných linkách autobusů a metra, uvedla agentura Reuters.

Úřady vydaly i varování před záplavami a sesuvy půdy

Televize přinesla záběry na spadlé sloupy větrných turbín, lidi zachycené v sesuvech a vodní masy téměř přesahující střechy aut v některých oblastech. Podle hlavní tchajwanské energetické společnosti Taiwan Power připravila bouře o elektřinu 2,94 milionu domácností. Jen asi třetině z nich se zatím podařilo dodávky elektřiny obnovit.

Z Tchaj-wanu zamířil tajfun k čínské provincii Fu-ťien, kterou zasáhl dnes pozdě večer místního času. Prudké deště a silný vítr ale mají sužovat obyvatele Tchaj-wanu až do neděle.