Příznivci zelených mužíčků slaví. Kde všude bylo pozorováno UFO?

Jsme ve vesmíru sami? Lidé z celého světa slavící 2. července den UFO v tom mají jasno – mimozemšťané existují. Létající talíře byly pozorovány už před stovkami let a dodnes jsou součástí legend. Nejznámější blízké setkání třetího druhu proběhlo ve 40. letech minulého století v Roswellu, kde podle místních UFO havarovalo a dokonce se našlo mimozemské tělo. Washington to popírá.

1. Norimberk, Německo, duben 1561 

Svědci popisovali, že zahlédli „kouli“, „kříž“ a „talíř“, které se utkaly na obloze. Pozorování zachytily kresby a rytiny z 16. století.  

2. Aurora, Texas, duben 1897 

Ve městě se traduje, že objekt zasáhl větrný mlýn. V troskách prý bylo objeveno tělo, které bylo posléze pohřbeno v neoznačeném hrobě. 

3. Roswell, N. M., červenec 1947 

Roswell se stal synonymem pro UFO. Rančer zde objevil trosky objektu. Někteří lidé říkali, že šlo o kosmickou loď a dokonce viděli těla mimozemšťanů. Vzdušné síly tvrdí, že šlo o meteorologický balon s figurínami. Mnozí jsou ale dosud přesvědčeni, že vláda chtěla mimozemskou návštěvu utajit. 

4. Washington, D. C., červenec 1952 

UFO bylo několikrát hlášeno také nad americkým hlavním městem. Tamní letiště a vojenská základna hlásily objekty na radaru, napsal list The Washington Post. V roce 1952 zahájilo letectvo Projekt modrá kniha, jehož účelem bylo shromáždit a analyzovat potenciální hrozby ve vzduchu. 

Generál John Samford uspořádal konferenci, kterou dokonce zahájil slovy: „Jsem tu, abych diskutoval o takzvaných létajících talířích.“ Od té doby se ale incident přičítá inverzi. „Pohybující se automobily pak mohou vypadat, jako by byly tisíce stop nad zemí,“ poznamenal Washington Post. 

Oblast 51
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/LAURA RAUCH

5. Chicago, Ill., listopad 2006 

Vznášející se objekt byl zpozorován nad vstupem C-17 na mezinárodním letišti O'Hare. Někteří svědci si listu Chicago Tribune postěžovali, že ani vláda ani United Airlines provozující terminál C se nechystají incident vyšetřit. 

6. Stephenville, Texas, leden 2008 

Desítky lidí uvedly, že viděly velký, nízko letící objekt s jasnými světly. Dvě blízké základny přitom tvrdily, že žádné letadlo v dané oblasti ve vzduchu tou dobou nebylo. 

7. Jeruzalém, Izrael, leden 2011 

Svědci tvrdí, že spatřili jasné světlo vznášející se nad Skalním dómem v Jeruzalémě. Zachytit ho měly i tři kamery. Podle izraelské televize šlo ale o podvod.