Maďarsko hodlá hraniční zeď postavit do několika měsíců

Budapešť – Kontroverzní čtyřmetrová zeď má na hranicích Maďarska stát do několika měsíců. Oznámil to tamní ministr zahraničí s tím, že se začne stavět na několika místech najednou. Zeď má zabránit masivnímu přílivu migrantů ze Sýrie a Afghánistánu, putujících dál do Evropy přes Srbsko. Opatření kritizuje Evropská komise, která Maďarsku nabízí finanční i administrativní pomoc s migrační vlnou. Od začátku roku tam dorazilo přes 65 tisíc uprchlíků.

Přes Středozemní moře přišlo do Evropy od začátku roku už 137 tisíc migrantů. Pod náporem uprchlíků se prohýbá i Maďarsko, kam mimo běženců ze Sýrie a Afghánistánu míří taky utečenci z Kosova. Maďarsko chce situaci řešit po svém a vybudovat na 175 kilometrech hranice čtyři metry vysoký plot. „Celá ta věc kolem plotu je čistě otázka kontroly našich hranic,“ uvedl maďarský premiér Viktor Orbán.

  • Péter Szijjártó, maďarský ministr zahraničí: „Práce začnou na osmi až deseti místech zároveň… v oblastech, které jsou vystavené největšímu imigračnímu tlaku… To znamená v oblastech, které nejvíce využívají pašeráci lidí.“

Podle Szijjártóa není výstavba v rozporu s mezinárodními závazky či dohodami. Již dříve připomněl, že obdobné bariéry vybudovaly Řecko s Bulharskem na hranicích s Tureckem a že Španělsko má na severu Afriky kvůli migrantům oplocená města Ceuta a Melilla. Řecko od Turecka odděluje bariéra na deseti kilometrech délky hranice. Bulhaři zase 30 kilometrů dlouhý plot protahují na 160kilometrový.

Policie dohlíží na syrské uprchlíky u hranic Maďarska
Zdroj: Reuters/Bernadett Szabo

EK nabízí pomoc v hodnotě 8 milionů eur

Evropské komisi se ale ostnaté dráty nelíbí. Budapešti nabízí pomoc v hodnotě osmi milionů eur. Pošle stany i úředníky, kteří budou uprchlíky registrovat. Pomůže také se žádostmi o azyl i s vyhoštěním těch, kteří na něj nemají nárok. „Jednostranná řešení ten problém pouze posunou do sousední země. Nevyřeší ho,“ uvedl evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopoulos.

K postavení plotu má výhrady i Bělehrad. O řešení problémů s uprchlíky přicházejícími do Maďarska přes Srbsko jednaly ve středu v Budapešti vlády obou zemí. Orbán přitom svého srbského kolegu Aleksandara Vučiče ujistil, že plot není namířen proti Srbsku a srbskému národu, ani neznamená uzavření hranic. Naopak se mají postavit nové hraniční přechody a rozšířit stávající.

Události: EK Maďarsku pomůže s uprchlíky, dodá stany i úředníky (zdroj: ČT24)

Maďarský problém EU přehlíží, stěžoval si ministr

Szijjártó si dříve stěžoval na to, že Maďarsko opakovaně upozorňuje na závažnost
západobalkánské cesty, po níž běženci putují, ale Evropská unie doposud nedokázala podniknout účinné kroky. „Je načase, aby EU začala tuto situaci brát vážně,“ řekl ministr. Za „nepřijatelné a nepochopitelné“ přitom označil, že se pozornost stále soustředí na ilegální imigranty plující přes Středozemní moře, přestože jejich největší počet přichází do Maďarska.

Uprchlíci z Afghánistánu v Maďarsku
Zdroj: Laszlo Balogh/Reuters

Uprchlická krize v číslech 

Počet uprchlíků ve světě loni vzrostl na rekordních 59,5 milionu. Více než 50
procent uprchlíků jsou děti. Nejvíce běženců, kteří opustili domov kvůli konfliktům, již nepochází z Afghánistánu, ale ze Sýrie, oznámil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Vzhledem ke krizi v Sýrii, Iráku, Jemenu, Burundi i jinde ve světě neočekává vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres, že se situace letos zlepší. 

Počet žadatelů o azyl v Unii se podle Eurostatu za poslední rok téměř zdvojnásobil. Za první čtvrtletí letošního roku žádalo o mezinárodní ochranu v osmadvacítce celkem 185 tisíc lidí. Nejvíc jich pochází z Kosova, Sýrie a Afghánistánu. Nejčastěji se uprchlíci obraceli na úřady v Německu.