Mohutné bouře řádily v Polsku i Německu

Varšava/Berlín - Prudké bouře zabily v noci na dnešek v Polsku jednoho člověka a přerušily spojení na řadě železničních tratí a některých silnicích. Desetitisíce Poláků zůstaly bez elektřiny. Rovněž některé oblasti Německa sčítají škody způsobené extrémním počasím, které poničilo více než stovku domů.

Silný vítr při bouři lámal v jižním Polsku stromy a stožáry elektrického vedení. Jeden ze stromů spadl ve slezské obci Studzionka na automobil, v němž seděl dvaačtyřicetiletý muž, který při neštěstí zahynul. Hasiči v polském Slezsku vyjížděli ke stovkám případů poškozených domů, zatopených sklepů či zablokovaných cest. 

Spadlé stromy přerušily železniční spojení například na tratích mezi městy Bielsko-Biala a Katowice nebo Rybnik a Katowice, respektive na některých místních silnicích. Polští energetici v současnosti odstraňují závady na rozvodné síti, kvůli kterým bylo dnes ráno bez proudu na 40 tisíc domácností. Na městečkem Miendzylesie ležícím nedaleko českých hranic se přehnalo tornádo a strhlo střechy z více než 40 budov. 

Rychlík uvízl na několik hodin v lesích

Během bouře uvízl v lesích několik desítek kilometrů za hranicí s Českem rychlík Chopin, který jezdí z Vídně přes Břeclav a Ostravu do Varšavy. Asi 120 lidí strávilo řadu hodin ve vlaku. Po zprůjezdnění okolích cest pro ně přijel autobus a odvezl je do Katovic, kde pro ně Polské dráhy přistavily náhradní soupravu. Na polském internetu se objevily zvěsti o „ztraceném vlaku“, protože rychlík stál na odlehlém místě, kde je špatný dosah signálu mobilních telefonů. Dráhy ale popřely, že by úplně ztratily s vlakem spojení. 

Bouře zasáhly rovněž jihovýchodní a centrální části Německa. Falckým městečkem Framersheim ležícím poblíž Mainzu prošlo v úterý večer tornádo, které poničilo stovku domů a zranilo několik lidí. Podle starosty Ulricha Armbrüstera dosáhly škody odhadem pěti milionů eur (135 milionů Kč). Prudký vítr a záplavové deště zasáhly rovněž do života obyvatel Bavorska či Dolního Saska, kde bylo kvůli popadaným stromům neprůjezdných několik úseků silnic a železnic.

Také v Rakousku bylo přechodně až 14 000 domácností bez proudu, ve Štýrsku musely být kvůli silným nárazům větru a krupobití uzavřeny dvě rychlostní silnice, hasiči odčerpávali vodu ze zatopených sklepů. Ve Vídni byla noc na dnešek nejteplejší od začátku měření, teploměry tam ukázaly skoro 27 stupňů.

Přívalové deště způsobily v úterý navečer lokální povodně v několika částech Skotska, částečně zaplaveno bylo například město Aberdeen. O situaci v České republice se dočtete v tomto článku.

Naopak části jižní Evropy dále sužuje vlna veder, kvůli níž platí výstraha pro obyvatele dvou třetin území Španělska, kde teploty dosahují ke 40 stupňům Celsia.