Dahlgren chtěl pozastavit vydávací řízení do Česka - soud mu nevyhověl

Washington – Soud v americké Virginii nevyhověl žádosti Kevina Dahlgrena, obviněného ze čtyřnásobné vraždy, aby bylo pozastaveno jeho vydávací řízení do Česka. Dahlgren se obává, že by se mohlo rozhodnout o jeho vydání ještě před rozhodnutím odvolacího soudu. Možnému vydání se snaží zabránit dva roky, poslední slovo bude mít americké ministerstvo zahraničí, které musí souhlasit.

Soud v USA již dříve rozhodl, že podmínky pro vydání byly splněny. Na začátku července pak zamítl Dahlgrenovu stížnost proti legálnosti vazby v USA, kde je od května 2013. Dahlgren se mezitím odvolal a nyní se obává, že by mohl být vydán dříve, než odvolací soud vynese verdikt, proto požaduje zastavení vydávacího procesu. Do pondělí se k dané věci musí vyjádřit státní zástupce, který v minulosti k vydání opakovaně vyzval, uvedl zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Státní zástupce argumentuje i tím, že oddalování vydání Dahlgrena do České republiky může ohrozit důvěryhodnost americké justice navenek a ztížit také spolupráci se zahraničím při vydávání Američanů opačným směrem - tedy do Spojených států.  

Dahlgren může už brzy stanout před českým soudem (zdroj: ČT24)

Dahlgren je podezřelý, že v květnu 2013 zavraždil v Brně-Ivanovicích svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. U rodiny bydlel a v Česku se živil jako učitel angličtiny. Po činu odjel do Vídně na letiště a vrátil se za oceán, kde ho krátce po přistání zadržela FBI. Podle policie jsou důkazy proti němu jasné, pochybnosti však panují ohledně motivu.