Supertajfun Čínu minul a zeslábl

Soul/Peking – Obavy před tajfunem Chan-hom, který ohrožoval Čínu, se nakonec nepotvrdily. Úřady v obavách před bouří evakuovaly přes milion lidí, Čínu ale nakonec zachránila na poslední chvíli změna směru: živel se totiž stočil na východ, čínské pevniny se dotkl jen okrajově nedaleko Šanghaje a teď už je zpátky nad mořem a zeslábl na tropickou bouři. Silným větrem ale bičuje Jižní Koreu, informoval meteorologický server weather.com.

Dnes kolem třetí hodiny ráno našeho času bylo centrum bouře nad Žlutým mořem asi 480 kilometrů jihozápadně od Soulu. Rychlost větru meteorologové odhadují na více než 100 kilometrů v hodině. Pokud si udrží nynější směr, měl by Chan-hom přejít přes západní pobřeží Korejského poloostrova dnes odpoledne našeho času. Na pevninu by bouře mohla udeřit v blízkosti demilitarizovaného pásma mezi Jižní a Severní Koreou.  

Korejská meteorologická služba už vydala varování před silným větrem a vytrvalým deštěm. Než dorazil k Číně, přešel Chan-hom přes japonský ostrov Okinawa, kde zranil nejméně 27 lidí a více než 30 tisíc obyvatel se ocitlo bez proudu. Čínské úřady proto v obavách ze řádění tajfunu evakuovaly přes milion lidí a zrušily stovky leteckých spojů. Podle obav čínských meteorologů mělo jít o nejsilnější bouři za posledních 50 let.

Vydáno pod