Ukrajinská policie se v Mukačevu střetla s Pravým sektorem

V západoukrajinském Mukačevu zasahují od soboty bezpečnostní složky proti ozbrojencům, kteří se hlásí k hnutí Pravý sektor. Při zásahu zemřeli nejmíň tři lidé a několik dalších utrpělo zranění. Vedení Pravého sektoru navíc svolalo na neděli protesty po celé Ukrajině. Už v sobotu demonstrovali radikálové ve Lvově a v Kyjevě. Požadují odstoupení ministra vnitra Arsena Avakova.

Násilnosti si zatím vyžádaly zřejmě tři lidské životy: dva zabití jsou údajně příslušníci Pravého sektoru, zbývající obětí je civilista. Další čtyři civilisté a šest policistů bylo zraněno. Úřady proto nechaly už v sobotu oblast střetu evakuovat. Do Mukačeva odcestovala i dvojice pozorovatelů z mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Nedaleké Maďarsko zpřísnilo hraniční kontroly.

Pravý sektor v sobotu zaútočil na sídlo místního zastupitele a jeho ochranku. Přivolaná policie místo uzavřela, ozbrojence obklíčila a vyzvala je, aby se vzdali. Bojovníci ale zaútočili i na policisty. Asi dvacítka útočníků následně z Mukačeva uprchla do lesů u nedaleké obce Lavky, kde jsou v obklíčení. Během přestřelky a útěku bylo zničeno několik policejních aut, stanoviště dopravní policie a také čerpací stanice. 

Ozbrojenci tvrdí, že bojují proti údajně zkorumpované policii, pašování, prostituci a mocnému místnímu zákonodárci Michajlovi Laňovi. Ten je prý napojený na přítele ruského prezidenta Vladimira Putina - ukrajinského oligarchu Viktora Medvědčuka. Některá média ale označují incident jako boj o vliv v Zakarpatské oblasti mezi nacionalistickým hnutím Pravý sektor a místními kriminálními skupinami. Podle místních byl totiž příčinou střetu v Mukačevu lukrativní kontraband cigaret. Za jeden vagon propašovaný na Západ se dá vydělat skoro půl milionu eur.

Ukrajinská policie se v Mukačevu střetla s Pravým sektorem (zdroj: ČT24)

Ukrajinská tajná služba SBU během dne uvedla, že je připravena podniknout všechny kroky, aby přinutila obklíčené ozbrojence vzdát se. Ministerstvo vnitra slíbilo, že budou převezeni do Kyjeva, kde se jim dostane spravedlivého a nestranného vyšetřování. Útočníci poté oznámili, že jsou ochotni se vzdát, pokud jim k tomu dá rozkaz šéf ultranacionalistů a poslanec ukrajinského parlamentu Dmytro Jaroš.

SBU a ministerstvo následně Jaroše vybídlo, aby své stoupence ke složení zbraní vyzval, a tím ochránil životy místních obyvatel. Prokuratura podle agentury Interfax-Ukrajina prozatím událost vyšetřuje jako „akt teroru“.

Situace v Mukačevu očividně vyhrotila vztahy mezi Pravým sektorem a vládními úřady. Nacionalistické hnutí začalo v sobotu burcovat své stoupence a svolalo do Kyjeva demonstraci. Jaroš na internetu napsal, že za událostmi na západě země stojí mimo jiné místní zákonodárce Laňa, jehož zadržení žádá. Pravý sektor také chce, aby vláda odvolala vedení místní policie a aby z funkce odešel ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov.

Pravý sektor je organizace, která nemá žádné oficiální vůdce, ani u svých stoupenců nevyžaduje formální členství. Podle některých zástupců spolupracuje s dalšími frakcemi na okraji pravice, jako je hnutí Trident nebo Patrioti Ukrajiny. Jakékoliv užší propojení a náběh na vlastní „zpolitizování“ ale stoupenci pravého sektoru odmítají.

Pravý sektor sbírá vzbouřence jak z rusky, tak ukrajinsky mluvícího obyvatelstva. Ostatně od zbytku opozice se liší i neochotou vstupovat do Evropské unie, která je pro něj příkladem „znásilnění“ autonomních států. Podobně pak hodnotí Celní unii pod vedením Ruska. Hnutí podporuje nezávislost Ukrajiny, čelí ale kritice kvůli spojení s pravicovými extremisty. V zimě minulého roku bylo jednou z vůdčích sil událostí na Majdanu. Má své ozbrojené dobrovolnické jednotky, které bojují i na východě Ukrajiny.