Řekové mluví o puči, rozkol v Syrize může odstartovat politickou krizi

Atény - Lídři zemí eurozóny tvrdí, že dohoda s Aténami zabrání katastrofě a odchodu země z eurozóny. Řekové jsou ale rozdělení – někteří jsou naštvaní a hovoří o puči, jiní naopak neskrývají radost z otevření bank, k němuž by mělo dojít ve čtvrtek. Premiér a šéf vládní Syrizy Alexis Tsipras to ale nebude mít s prosazením reforem snadné, část jeho levicového hnutí tvrdé podmínky odmítá. Opozice zřejmě premiéra podpoří, její hlasy by ale nemusely stačit.

Atény si příslibem tvrdých reforem otevřely cestu ke třetímu záchrannému balíku. Tsiprasovi se ale nakonec nepodařilo prosadit snížení řeckého dluhu. Bruselu ustoupil skoro ve všem - slíbil důchodovou reformu, zvýšení daní a výdajových škrtů. A všechna opatření potřebuje co nejdřív prosadit v parlamentu, což nebude vůbec snadné. 

Co musí Řecko podle dohody udělat?

  • změny v DPH s cílem zvýšit daňové příjmy
  • reformu penzí směřující k dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému
  • zajištění nezávislosti statistického úřadu ELSTAT
  • zřízení rozpočtové rady a zavedení poloautomatických škrtů pro případ, že se nepodaří dodržet požadované rozpočtové přebytky
  • reformu trhu zboží, včetně regulace prodejní doby, vlastnictví lékáren, mlékáren a pekáren
  • otevření ekonomicky důležitých profesí, například trajektové přepravy
  • modernizaci pravidel pro kolektivní vyjednávání, stávky a kolektivní propouštění
  • výrazné rozšíření privatizace státního majetku
  • snížení nákladů na státní správu a její odpolitizování
Řecko
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/Pikoulas Kostas

Tvrdé jádro Syrizy se bouří

Nová dohoda se nezamlouvá krajně levicové části Tsiprasovy Syrizy, která má ve 300členném parlamentu 149 křesel. Pár poslanců Syrizy už před pátečním hlasováním – o mírnějších reformách – volalo po návratu k drachmě. „Cítíme zlobu. Zatím řešíme, jak odpovíme. Ještě nejsme hotoví a jsme daleko od konečné porážky,“ řekl nyní jeden z členů hnutí reportérovi, jehož citovala BBC. 

Stelios Kouloglou ze Syrizy 

„Euro už není ideál jako na konci 90. let. Pořád je nedotknutelné, ale ono to přijde. Syriza se pokusila změnit pravidla hry, snažila se transformovat úsporná opatření do růstu. Nebyla úspěšná. Je jisté, že bitva byla prohrána, otázka je, jestli prohrajete válku. A to se teprve uvidí.“

V editorialu na řecké internetové stránce Iskra, která je blízká právě levicové platformě, se mimo jiné píše, že nová dohoda podepsaná Tsiprasem je pro zemi ponížením. „Řekové nesmí být zklamaní, naopak musí zůstat tvrdohlaví, stejně jako to udělali během referenda a celostátních protestů v rámci kampaně Ne až do úplného konce. Je potřeba říci Ne záchrannému programu, neoliberalismu a úsporným opatřením, které se v eurozóně institucionalizovaly,“ píše se dále v článku.

„Za jiných okolností, pokud by byla situace normální, kdyby nebyly žádné kapitálové kontroly a bankovní potíže, bych rozhodně řekl, že je třeba vypsat volby,“ uvedl řecký ministr práce a sociální solidarity Panos Skurletis.  

To ale podle něj za současné situace není možné, protože v současné době je třeba zemi stabilizovat. Skurletis vidí jen dva scénáře, jak v případě vládní nejednoty podmínky programu schválit - první možností je podle něj podpora opozice, tou druhou vláda národní jednoty.

Řecký parlament
Zdroj: Marios Lolos/ČTK/ZUMA

Řecká opozice: Lepší nějaká dohoda než žádná

Opoziční proevropská liberální strana To Potami už dala na vědomí, že sice nemá zájem vytvořit společný kabinet se Syrizou, je ale v zájmu Řecka připravena dohodu v parlamentu podpořit. Disponuje ovšem jen sedmnácti poslanci.

Dohodu uvítala také nejsilnější řecká opoziční strana Nová demokracie, která má 76 poslanců. Podle jejího lídra Evangelose Meimarakise dohoda umožnila, aby si Řecko vydechlo a pokusilo se najít v Evropě opět pevnou půdu pod nohama. „Na poslední chvíli jsme měli bohužel jen možnost současné dohody nebo žádné dohody, což by vedlo k totální katastrofě,“ prohlásil Meimarakis. 

Bývalý ministr financí a předseda opoziční strany Pasok Evangelos Venizelos označil dohodu za „tvrdou a ponižující a mnohem horší než dvě memoranda, které byla před ní“. Jak nicméně dodal, „Řecko se vyhnulo odchodu z eurozóny a absolutní katastrofě“.

Kolik peněz Řekové získají? Bude se podílet i Česká republika? Co se stane, když Řecko podmínky nesplní? Odpovědi na všechny základní otázky týkající se řecké krize si přečtěte ZDE

Nespokojení Řekové tweetují ostošest

Řekové přitom v nedávném referendu odmítli podmínky Bruselu, které byly pro obyvatelstvo mnohem mírnější. Mnohé výsledek jednání s Bruselem rozezlil. Padají slova jako ponížení nebo kapitulace. Na Twitteru okamžitě vznikl hashtag #ThisIsACoup (Je to puč). Lidé vyjadřují nespokojenost s dohodou od Řecka až po Německo. 

image_664210
Zdroj: ČT24/Twitter/Carlos Latuff

„Je to na nic, abych byl upřímný,“ říká dvadvacetiletý student fyziky Dimitros. „Je to další hrozná dohoda. Nejsme jen v depresi, jsme naštvaní. Nemyslím si, že by nám tato dohoda mohla pomoci,“ konstatoval student. 

Zdeněk Fučík, zpravodaj ČT v Aténách

„Pocit ponížení je tady velmi častý, zatím se ale zdá, že převažuje velmi silné rozčarování z rokování v Bruselu, kdy opravdu Řekové mají pocit, že nabídli ústupek a nakonec dostali ještě něco horšího. Zaznívají tu slova, že se Řecko stává kolonií, protektorátem, že Řekové nebudou vládnout vlastní zemi, a to je pro ně skutečně problém.“

„Lidé hlasovali 'ne', proč tedy přijímáme opatření, která lidé nechtějí,“ ptá se třiačtyřicetiletá Irene. „Tahle dohoda nemá podporu obyvatelstva,“ je přesvědčena Řekyně. „Tohle není dohoda pro lidi, je pro banky a bohaté, kteří už dostali své peníze ze země,“ myslí si další z obyvatelek Řecka Dimitra.

  • Krokodýli v roli německého ministra financí či šéfky Mezinárodního měnového fondu cupují Řecko na kusy - tak to vypadá v jedné aténské pekárně. O peníze ani zákazníky díky nápadu s krokodýli nemá nouzi. Obchod si oblíbili hlavně mladí lidé. Pekař Jorgos ale čerstvou dohodu z Bruselu odmítá - považuje ji za diktát. „Nechci od nikoho žádné peníze. Sám rád všechny odevzdám, jen když se zbavíme věřitelů,“ říká.

Lékárnice Maria se dohody bojí - léky se nově budou prodávat i v supermarketech. Zákazníků jí tak ubudou, už teď přitom utrácejí méně. „Nemají peníze na nákupy a my pak také nemáme peníze na placení dodavatelům,“ konstatovala Řekyně. Upozorňuje, že v zemi dochází zahraniční léky. Zda nové podmínky věřitelů zlepší situaci, si přitom není jistá.

Marianna, obyvatelka Atén 

„Poslyšte, je to určitým způsobem vítězství. Ale je to Pyrrhovo vítězství, protože ta opatření jsou velmi přísná. Lidé v posledních pěti let trpěli a teď je čeká další utrpení. A právě to nám vše komplikuje. Chceme zůstat v Evropě, o tom není pochyb. Ale co ty podmínky?“ 

Lidé netrpělivě čekají na otevření bank

Některým Řekům se ale přece jen ulevilo. Zavřené banky a možnost vybrat jen 60 eur z bankomatů denně řadu lidí ničí - každý den musí vystát v horku dlouhou frontu. Finanční ústavy by měly znovu otevřít své brány ve čtvrtek. Podle Christose je to první krok k restartu. „Lidé tu spoléhají na banky. Aby se ekonomika zotavila, musí tu být víra ve finanční systém. Lidé to pak uvidí v pozitivnějším světle, je to lék,“ míní Řek.

Řecké hospodářství decimují roky recese. Denně krachují desítky podnikatelů. Někteří Řekové si ventilují vztek na německé kancléřce Angele Merkelové a německém ministrovi financí Wolfgangu Schäubleovi. Titulky novin odkazují na druhou světovou válku a ohrazují se proti tomu, co považují za pokus Berlína pokořit Řecko za jeho odpor proti dalšímu utahování opasků.  

Řecké banky
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Thanassis Stavrakis

„Schäuble usiluje v Evropě o další holocaust,“ napsal řecký list

Řecké občany rozlítil hlavně Schäubleho návrh, aby si Atény na nějaký čas od eura odpočinuly. Toto řešení sice v nové dohodě není, ale mnozí ho vnímali jako lstivou obdobu vyhazovu z měnové unie. „Řecko v Osvětimi, Schäuble usiluje v Evropě o další holocaust,“ hlásal titulek v deníku Dimokratia. Levicový list Efimerida ton Syndakton zase uvedl, že Řecko má být potopeno, na rozkaz Schäubleho.

„Němci se vrací, sice bez mocných obrněnců, ale se silou svého hospodářství. Chtějí svou politiku uplatnit na vlády údajně sjednocené Evropy. Mstivý Schäuble odhalil své plány s Řeckem v podobě pětiletého odchodu z eurozóny,“ dodává Efimerida ton Syndakton. 

Další protesty na obzoru

Pokud Řecko podmínky dohody splní, podaří se mu euro zachovat. Lidé ale budou muset vydržet další bolestivou léčbu. Mohutné demonstrace tak asi jen tak neskončí. Podle médií se na ně chystá i tvrdé jádro Syrizy.