Střelec z Chattanoogy napsal příteli vzkaz s „vyhlášením války“

Chattanooga (USA) - Útočník z americké Chattanoogy krátce působil jako mechanik na jaderné elektrárně, byl ale propuštěn jako nezpůsobilý. Den před akcí poslal známému zprávu s veršem z koránu, v němž vyhlásil válku „nepříteli svého přítele“. Často také mluvil o tom, že ho znepokojuje situace na Blízkém východě. Rodilý Kuvajťan Mohamed Abdulazeez zaútočil ve čtvrtek na dva vojenské objekty, kde zabil pět „mariňáků“.

Před náborovým centrem armády ve městečku Chattanooga vzniklo pietní místo. Lidé tam chodí vyjádřit solidaritu. V sobotu podlehl zraněním pátý námořní pěšák. „Nikdy mě nenapadlo, že se tohle může stát. Malá, uzavřená komunita. Žádné slovo to nemůže vyjádřit, je to zármutek nejen pro nás, ale pro celou zemi,“ konstatovala jedna z místních žen.  

Útočník zahynul při přestřelce s policií. Vyšetřovatelé pracují i s možností, že se inspiroval ideologií islamistů. Podle médií poslal den před útokem příteli SMS s pasáží z koránu. „Kdokoli se zachová nepřátelsky k mému příteli, vyhlásím mu válku,“ napsal střelec. 

Mohamed Abdulazeez
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Uncredited

Abdulazeez prý trpěl depresemi, nelíbil se mu vývoj v Sýrii

Abdulazeez také loni navštívil Jordánsko, odkud pochází jeho matka. Jeho známí vypověděli, že poté dával najevo znepokojení ohledně situace na Blízkém východě. Nelíbilo se mu hlavně izraelské bombardování v Gaze a syrská občanská válka. „Vždycky o tom mluvil, ale jeho rozhořčení a obavy značně vzrostly právě po návratu,“ konstatoval útočníkův přítel.  

Podle rodiny trpěl depresemi. „Osoba, která spáchala tento hrozný čin, není syn, kterého jsme znali a milovali,“ uvedla v prohlášení. 

Střelba ve městě Chattanooga
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Doug Strickland

Z jaderné elektrárny ho vyhodili ve zkušební době

Mezitím vyšlo najevo, že střelec pracoval v roce 2013 deset dní v jaderné elektrárně v Ohiu. Propuštěn byl ještě ve zkušební době, když se ukázalo, že „nesplňuje ani minimální nároky na zvolenou pracovní pozici,“ uvedl mluvčí. Přesné důvody odmítl uvést a nepotvrdil ani zprávy médií, že Američan neprošel povinnými prověřovacími testy. Abdulazeez ale údajně neměl přístup k citlivějším zónám elektrárny.  

Útok šetří FBI jako teroristický čin a zkoumá, jestli střelec jednal z vlastní vůle, nebo plnil příkazy někoho jiného. „Zatím nic nepotvrzujeme, všechny vyšetřovací verze jsou ve hře,“ podotkl agent FBI Ed Reinhold. 

S anti-islámskou rétorikou přicházejí někteří politici. „Je znepokojující, že Islámský stát útočí na naši armádu tady i v zahraničí. A my nechceme, aby se něco takového stalo i u nás,“ poznamenal floridský guvernér Rick Scott. Spolu s guvernéry Texasu a Indiany proto nařídil příslušníkům Národní gardy, aby pro případ útoku raději nosili zbraně.