Místní volby v KLDR provázel zpěv, tanec, jásot a skoro stoprocentní účast

Pchjongjang – Nedělních místních voleb v Severní Koreji se zúčastnilo 99,97 procenta voličů. Podle oficiální tiskové agentury KCNA k urnám nepřišli pouze ti, kdo nebyli v době hlasování v zemi. Všechny volební místnosti byly slavnostně vyzdobeny a voliči při odevzdávání hlasů novým zastupitelům provincií, měst a okresů radostně zpívali a tančili, dodala agentura. Loni se v zemi konaly parlamentní volby a všech 687 navržených kandidátů dostalo 100 procent hlasů, přičemž volební účast dosáhla rovněž 99,97 procenta.

Místní volby v KLDR (zdroj: ČT24)

Účast ve volbách se v KLDR očekává od všech oprávněných voličů; pokud se hlasování chce někdo vyhnout, znamená to pro něj zpravidla tvrdé postihy. Ze stejných důvodů si také nikdo z voličů netroufne nesouhlasit s navrženými kandidáty.

Pro režim diktátora Kim Čong-una volby představují argument podporující údajnou existenci demokracie v zemi. Ve skutečnosti jde ale o předem připravené představení. Pro každý volební okrsek je vybrán vždy jen jeden uchazeč, u něhož mohou hlasující zaškrtnout variantu „ano“ nebo „ne“. Záporné hlasy se odevzdávají do jiné urny než hlasy kladné.

Šlo o první místní volby za vlády mladého vůdce, který se ujal moci po smrti svého otce Kim Čong-ila koncem roku 2011. Při předchozích místních volbách v červenci 2011 bylo zvoleno 28 116 uchazečů o místa zastupitelů místních orgánů, aniž někdo hlasoval proti navrženým kandidátům.

Analytici, odhadující vývoj severokorejské politické scény, sledují volby mimo jiné proto, aby zjistili, zda mezi kandidáty nechybějí některé ze známých osobností. Podle jihokorejské rozvědky provedl vůdce Kim Čong-un od svého nástupu k moci řadu čistek, při nichž se zbavil desítek vysokých činitelů. Popravit nechal i kdysi jednoho z nejmocnějších mužů v zemi, svého strýce Čang Song-tcheka.

Pro severokorejské úřady jsou zase volby způsobem, jak kontrolovat místo pobytu občanů a na základě neodevzdaných hlasů zjistit případnou nepovolenou činnost. Absence může znamenat, že dotyčný tajně proklouzl přes hranice do Číny, kde pracuje za vyšší plat, nebo že cestuje po Severní Koreji bez oficiálního povolení. Může se také jednat o vojáky, kteří nedovoleně opustili kasárna. Úřady pak volební údaje využívají k dalšímu vyšetřování a zatýkání.

Vydáno pod