Andrzej Duda převzal úřad polského prezidenta

Nový polský prezident Andrzej Duda složil před členy parlamentu přísahu a nahradil ve funkci Bronislawa Komorowského. Během inauguračního projevu zopakoval hlavní body svého prezidentského programu – zavedení nižšího věku pro odchod do důchodu nebo posílení bezpečnostních záruk země rozšířením přítomnosti vojsk NATO.

Třiačtyřicetiletého Dudu si Poláci za nového prezidenta vybrali v květnu. Nástupem konzervativního politika končí jednota prezidentského paláce a vlády, která je v rukou středopravých liberálů.

„Drazí krajané, cítím velké emoce. Děkuji mnohokrát. Děkuji, že stojíte za mnou a podporujete mě,“ prohlásil Duda po složení přísahy. Jako kandidát konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) neopomenul poděkovat tragicky zesnulému prezidentu a bratru šéfa strany Lechu Kaczyńskému, který stál u začátku Dudovy politické kariéry a zahynul v roce 2010 při havárii polského vládního letadla na západě Ruska.

obrázek
Zdroj: ČT24

Duda zároveň zdůraznil, že chce dodržet své předvolební sliby, jež mu vynesly nečekaný triumf v květnovém hlasování. Nezapomněl prý například na to, že lidem slíbil snížit věk pro odchod do důchodu. Ten přitom zvýšila vláda v nynějším funkčním období.

V zahraniční politice se Duda chce zasadit o prohloubení spolupráce se zeměmi středovýchodní Evropy. Polsko také coby člen Evropské unie a NATO musí „lépe zajistit svoji suverenitu a starat se o zachování své kulturní identity a své hospodářské zájmy,“ napsal Duda v dnešním vydání listu Gazeta Polska.

Po inauguračním projevu v parlamentu následovala před polednem mše za vlast. Odpoledne pak Duda převezme vrchní velení nad polskými ozbrojenými silami a poté se veřejnosti představí před prezidentským palácem.

Polský exprezident Lech Walesa: „Až Duda při svých cestách po Polsku dostane rajčetem nebo vejcem, přestane objíždět republiku.“