Jih Evropy v plamenech. Chorvatsko zřejmě vyhlásí výjimečný stav

Záhřeb - Chorvatské úřady by měly vyhlásit kvůli lesním požárům výjimečný stav na částech poloostrova Pelješac a ostrova Korčula. Informaci přinesla o víkendu chorvatská média. Krok by umožnil rychlejší pomoc postiženým zónám ze strany státu. Vedra a požáry sužují také Španělsko a Francii. Na Francouzské riviéře dnes bylo kvůli požárům evakuováno na 10 tisíc turistů z kempů.

V Chorvatsku už shořelo víc než 3500 hektarů lesa. Spálena byla řada vinic i olivových hájů. „Tvrdí se, že chorvatské pobřeží něco takového dvacet let nevidělo,“  informoval zpravodaj Českého rozhlasu Martin Ježek. Do boje s živlem bylo podle něj nasazeno dvacet letadel a padesát příslušníků armády. To nejhorší má už zřejmě země za sebou. „Podle posledních zpráv už třeba na Pelješacu není žádný otevřený oheň,“ podotkl Ježek. 

Policie podezírá čtyřiadvacetiletou ženu, že oheň na ostrově Korčula založila. „Domníváme se, že tato žena od čtvrtka do pátku založila požár na několika místech ve městě Korčula. Plamen se rozšířil poté, co chytly keře a tráva,“ uvedla mluvčí policie v Dubrovníku Marija Gjenerová. Požáry se nedařilo uhasit kvůli až čtyřicetistupňovým vedrům a větru.

Požáry v Chorvatsku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Amel Emric

V některých částech země by měl být vyhlášen výjimečný stav. Úřady už získaly pravomoc zapojit do sanačních prací i místní lidi. „Sousedé se bojí o své domy. My je ale bráníme s nasazením všech sil a doufáme, že je zachráníme,“ popisuje situaci obyvatel poloostrova Pelješac.

„Turistický ruch je doménou chorvatské ekonomiky, i kdyby se omezení či povinnosti formálně mohly vztahovat i na turisty, tak se je budou místní snažit od podobných věcí uchránit,“ konstatoval Ježek. Hotely nebo prázdninové resorty ale zatím plameny neschvátily. 

Požáry v Chorvatsku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Amel Emric

Ve Španělsku a Francii evakuovali stovky lidí 

Od víkendu hoří les v blízkosti Barcelony. Podle tamních požárníků je ohroženo asi 1000 hektarů porostu. Ve Španělsku už byly evakuovány dva obytné komplexy, útulek pro zvířata a několik restaurací. Na bezpečnější místa bylo odvezeno kolem 800 lidí a dalších 120 jich strávilo noc ve sportovním areálu, informují tamní média.   

Problémy jsou i v Galici na západě Španělska. Požár, který se podařilo v neděli večer dostat pod kontrolu, tam zničil přes 400 hektarů porostu v oblasti, kterou Evropská unie označuje za místo mimořádně bohaté na přírodní druhy.   

Dnes úřady evakuovaly zhruba 10 000 turistů ze tří kempů poblíž města Fréjus na Francouzské riviéře na jihovýchodě země. Tři požáry dnes totiž kolem poledne propukly kolem Fréjus a také u zhruba 80 kilometrů vzdálené obce Bauduen.

Podle regionálního listu Var-Matin muselo zhruba 5500 lidí opustit kemp Pin de la Ligue, dalších 3000 lidí bylo nuceno odejít z areálu Holiday Green a zhruba 1500 dovolenkářů bylo evakuováno z lokality Pierre Verte. Zraněn nebyl nikdo. Město Fréjus evakuované ubytovalo ve dvou halách.