Asad vyhlásil amnestii pro armádní dezertéry

Damašek - Syrský prezident Bašár Asad vyhlásil amnestii pro armádní dezertéry. Má platit i pro ty, kdo se vyhnuli branné povinnosti, ať jsou v Sýrii nebo v cizině. Vojenská služba je v Sýrii povinná pro muže starší 18 let. Mnoho mužů se ale snaží službě vyhnout a ze Sýrie prchají.

Od loňska jde o druhou Asadovu amnestii. Jednu vyhlásil už loni v červnu. Podmínkou té současné je, že se dezertéři a lidé, kteří nepřišli k odvodu, přihlásí vojsku do měsíce, pokud jsou v Sýrii, a do dvou měsíců, pokud jsou v cizině.

Sýrie vede již více než čtyři roky válku proti opozici a islámským radikálům. Obě skupiny zahrnuje pod termín teroristé. V bojích přišlo o život podle odhadů opozice na 230 000 lidí.

Syrsklá armáda je oproti roku 2011 poloviční

Izraelská tajná služba v květnu oznámila, že podle jejích informací je syrská armáda v nejhorším stavu od zahájení bojů v roce 2011. Před válkou v ní sloužilo přes 220 000 vojáků a k dispozici měla desítky tisíc rezervistů. Nynější stav je kvůli dezercím a ztrátám poloviční.

Nyní vojsko bojuje na několika frontách nejen proti jednotkám, které chtějí dosáhnout svržení Asada, ale také proti islámským radikálům, kteří obsadili na severu země část území, aby tam vládli podle zákonů islámu. Islámský stát podle odhadů drží až 50 procent syrského území, byť jde o méně obydlené oblasti.

Syrská armáda
Zdroj: ISIFA/EPA/YOUSSEF BADAWI

Už v říjnu 2011 podle jednoho z důstojníků dezertovalo asi 10 000 vojáků a vytvořilo Svobodnou syrskou armádu (FSA), která začala bojovat proti regulérním armádním oddílům. Její velení později oznámilo, že armáda čítá až 25 000 lidí, kteří uprchli z armády. Turecko následující rok odhadovalo, že řady syrské armády opustilo až 60 000 vojáků.

Jednotky určené k obraně strategicky významných míst tvoří hlavně členové menšiny alávitů, k níž patří také Asad a syrské politické vedení. Syrští sunnité, kteří jsou v Sýrii ve většině, sice tvoří základ bojových jednotek, ale na velení se podílejí minimálně.

Vydáno pod