Návrat ke kořenům. Obama je v Keni poprvé v roli prezidenta

Nairobi - Americký prezident Barack Obama zahájil návštěvu Keni. Do rodné země svého otce přijel poprvé v roli hlavy Spojených států. Třídenní návštěva donutila zemi k zavedení přísných bezpečnostních opatření kvůli obavám z útoků radikálů. Cílem třídenního pobytu je posílit obchodní a bezpečnostní vztahy USA s východní Afrikou. V neděli se Obama přesune z Nairobi do Etiopie.

Obamův otec pochází z keňské vesnice Kogelo. Na místě stále žijí jeho příbuzní. Poté, co byl zvolen prezidentem Spojených států, dočkala se vesnice elektrifikace a vodovodu. Naposledy se podíval do Keni ještě jako senátor za stát Illinois. Od zvolení šéfem Bílého domu před sedmi lety jde ale o jeho „poprvé“.

Země nechce nic zanedbat - do hlavního města povolala čtvrtinu svého policejního sboru. Bezpečnost by měla být i jedním z témat rozhovorů, dominovat jim bude ale rozvoj ekonomických vztahů USA a východní Afriky. 

„Měli bychom vědět, že i když investoři přijdou, jako první se budou zajímat o bezpečnost svých investic. Věci jako výměna zpravodajských informací a vybavení našich bezpečnostních orgánů jsou naprostou prioritou,“ konstatoval jeden z obyvatel Nairobi David Obudho. 

Keňa se potýká s útoky radikálů z Šabábu

Útoky teroristů trpí i keňský turismus. Řada obyvatel doufá, že Američané zemi s bojem proti ozbrojencům pomohou. Kvůli návštěvě amerického prezidenta proto panují i obavy z útoků somálských milic Šabáb. Tajné služby na sociálních sítích už zaznamenaly čilou konverzaci radikálů. „Tohle jsou problémy, které nezmizí přes noc, protože Šabáb je zapleten do naší historie. Existují lidé, kteří jsou přesvědčeni, že utrpěli historické křivdy,“ podotkl bezpečnostní analytik Mwendwa Mbijiwe. 

Během tří dnů se má Obama setkat se svým keňským protějškem, což kritizují ochránci lidských práv. Uhurua Kenyattau měl za podíl na organizování krvavých etnických nepokojů po volbách v roce 2007 stanout před Mezinárodním trestním soudem - důkazů ale nakonec nebylo dost. Sám Obama ale ještě před odletem v rozhovoru pro BBC uvedl, že tématům korupce a porušování lidských práv se rozhodně nebude vyhýbat. 

Obama v Keni
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Ben Curtis

První americký prezident stane na půdě Etiopie

V neděli odcestuje šéf Bílého domu do Etiopie jako vůbec první americký prezident. Ochránci lidských práv se domnívají, že tím Obama dává najevo, že mu nevadí způsob, jakým etiopská vláda postupuje proti svým odpůrcům.

Obama cestuje do Afriky jako hlava země už počtvrté, což je nejvíc ze všech amerických prezidentů.

Obama zahajuje návštěvu Keni (zdroj: ČT24)