Dvě desítky lidí zemřely při srážce lodi a člunu na Nilu

Káhira - Při srážce nákladní lodi a soukromého člunu zahynulo na Nilu severně od Káhiry 21 lidí. Podle egyptských úřadů se šest lidí ještě pohřešuje. Policie vyslechla kapitána nákladního plavidla a jeho zástupce. Mezi mrtvými jsou ženy a nejméně dvě děti.

Člun, který údajně nevynikal přílišnou pevností, si najal mladý pár s přáteli k oslavě svého zasnoubení. Náraz nákladní lodě ho natolik poškodil, že se člun potopil. 

Podle úřadu říční dopravy se provinily posádky obou lodí. Člun prý neměl povolení k provozu a nákladní lodě nesmějí po Nilu plout v noci. Incident se stal dvě hodiny před středeční půlnocí. Kapitán nákladní lodě vyšetřovatelům řekl, že ve tmě člun neviděl. Pocítil prý náraz a slyšel křičet lidi, až když do člunu narazil. Člun, na němž byly asi tři desítky lidí, se údajně rozlomil napůl. Vláda už rozhodla, že rodinám obětí zaplatí po 20 000 egyptských librách (63 000 korun).

Na Nilu je v současnosti podle médií čilý ruch a v oblasti Káhiry je doprava zvlášť rušná. Egypťané pořádají v době doznívající slavnostní atmosféry po ramadánu často sešlosti. Vyjížďky po Nilu přitom patří k nejoblíbenějším atrakcím.