Barmský trest za ilegální těžbu dřeva: 153 doživotních rozsudků

Rangún - Doživotní trest vězení za ilegální těžbu dřeva uložil barmský soud více než 150 Číňanům. Mimořádně tvrdý rozsudek ještě více zhorší už tak dost napjaté vztahy mezi oběma zeměmi. Peking již na verdikt zareagoval vyjádřením „znepokojení“.

Na doživotí poslal ve středu 153 Číňanů soud ve městě Myisťina, správním středisku Kačjinského státu. Na přísnosti trestu nemění nic skutečnost, že v Barmě je podle AFP doživotí synonymem pro dvacetileté vězení. Dva nezletilci patřící ke skupině provinilců by měli za mřížemi strávit deset let. 

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang dnes tvrdost hromadného trestu kritizoval a žádal „co nejrychlejší vrácení těchto osob do Číny“. Zároveň vyzval Barmu, aby „tento případ řešila v souladu se zákonem“. Barmská strana ale kritiku nepřijímá. „Myslím, že Čína (tento rozsudek soudu) pochopí,“ reagoval barmský ministr informací Ye Tchu. Zdůraznil přitom, že je nezbytné ilegální kácení lesů v Barmě zastavit. 

Odsouzená skupina Číňanů byla zadržena v lednu během rozsáhlé operace proti nezákonnému obchodování s dřevem v Kačjinském státu, který sousedí s Čínou. Existence ilegální těžby dřeva přitom není žádným překvapením. Čína byla do ní beztrestně zapojená několik let v době, kdy v Barmě vládla vojenská junta, kterou Peking podporoval. Od rozpuštění junty v roce 2011 se ale vztahy obou zemi zhoršují a nespokojenost barmského obyvatelstva s čínskými výpady při hledání surovin v Barmě roste.