Stín pedofilie dopadl i na bývalého britského premiéra

Britská policie vyšetřuje možnost, že do pedofilního skandálu, který se týká řady britských celebrit, byl zapojen i někdejší předseda vlády Edward Heath. Vyšetřuje se rovněž postup policie ve Wiltshiru, která v 90. letech možná případ zneužití nezletilce utajila, když se objevilo Heathovo jméno. Sir Edward zemřel v roce 2005 ve věku 89 let.

Edward Heath zastával premiérskou funkci v letech 1970 až 1974. Deset let po jeho smrti ho začala policie vyšetřovat kvůli pohlavnímu zneužívání dětí. Heathovo jméno se objevuje ve třech případech.

Ve Wiltshiru, kde trávil poslední roky života, policie vyzvala případné svědky, kteří by se mohli k aféře vyjádřit. Bulvární list Mirror otiskl rozhovor s nejmenovaným mužem, který tvrdí, že ho ve 12 letech znásilnil známý politik. Údajně se to stalo v londýnském bytě v roce 1961, kdy byl Heath poslancem. Údajná oběť tvrdí, že si uvědomil, že násilníkem byl politik, až když o čtyři roky později viděl Heathovu fotografii v novinách. “Pochopil jsem, proč mi nikdo nechtěl věřit. Považovali mne za lháře,“ řekl. Útok prý ohlásil po dvou měsících.

Bývalý Heathův poradce Brian Binley řekl, že je těžké tomuto obvinění uvěřit. „Edward Heath o sobě nemluvil, přísně se kontroloval. Neměl mnoho přátel a podobná obvinění je třeba posuzovat s opatrností. Říká se, že není kouře bez ohně, ale všichni víme, že někdy je to jinak,“ řekl Binley.

Heath zůstal svobodný a bezdětný. Veřejně ale přiznal, že fotku bývalé přítelkyně měl roky vedle postele. „Myslím, že to byl raněný, ale hrdý muž. Hodně ho to poznamenalo,“ soudí Heathův poradce.

Jimmy Saville a Edward Heath
Zdroj: ČTK/PA

Britská policie se do rozkrývání sexuálních zločinů na dětech pustila ve velkém. Na jaře oznámila, že má 1400 podezřelých, mezi nimi žijící i zesnulé politiky i televizní hvězdy. Edward Heath je jedním z nich. Jeho nadace je teď připravena s vyšetřovateli spolupracovat. „Upřímně doufáme, že jméno sira Edwarda se očistí," uvedla v prohlášení charitativní nadace.

V opačném případě ho může potkat stejný osud jako moderátora Jimmyho Savila. Když se zjistilo, že během své kariéry v BBC zneužil stovky dětí, nadace nesoucí jeho jméno skončily. A jeho náhrobek, který shlížel na školní hřiště, byl na přání rodiny odstraněn.

Britský expremiér vyšetřován kvůli pedofilii (zdroj: ČT24)