Perla ruského kosmického programu: Vostočnyj nahradí stařičký Bajkonur

V Rusku vzniká nejmodernější vesmírné středisko světa – kosmodrom Vostočnyj. Jeho stavba trvá čtyři roky, zpomalila ji krize ruské ekonomiky, klesající příjmy z ropy i rozkrádání přímo na stavbě. Dohled nad rychlým dokončením kosmodromu převzalo přímo vedení Kremlu. Prosincovému startu první rakety by tak nemělo nic zabránit.

Kosmodrom Vostočnyj vyrůstá v Amurské oblasti, osm tisíc kilometrů východně od Moskvy, nedaleko čínských hranic. Chlouba ruského kosmického programu má být splněným snem prezidenta Vladimira Putina. „Kosmodrom Vostočnyj potvrzuje, že Rusko má nejmodernější technologii a vůdčí pozici pro objevování vesmíru,“ prohlašuje Putin.

Do nejmodernějšího kosmodromu na světě chce ruská vláda napumpovat přes 13 miliard dolarů. V jeho areálu vzniknou dvě odpalovací rampy, závod na výrobu paliva, obří letiště, přistávací a vzletové dráhy jak pro civilní, tak i vojenské využití. Propojí je 115 kilometrů silnic a 125 kilometrů železničních tratí.

Kromě toho Vostočnyj vdechne zaostalému Dálnému východu nový život. Přitáhne špičkové odborníky i nejvyspělejší technologie, práci tu najde kolem 25 tisíc lidí. Pro ně i pro místní obyvatele vznikne hvězdné městečko.

Ambiciózní projekt navíc zbaví Rusko závislosti na šedesát let starém Bajkonuru, za jehož pronájem musí Moskva Kazachstánu platit 115 milionů dolarů ročně.

Vůbec poprvé by měla z Vostočného raketa vyletět do vesmíru už letos v prosinci, samozřejmě za přítomnosti Vladimira Putina. Se startem lodě s posádkou se počítá v roce 2018.

Nová ruská chlouba: kosmodrom Vostočnyj (zdroj: ČT24)

Na stavbě se rozkrádalo ve velkém

Stavbu nového kosmodromu ovšem komplikují trestní kauzy, opakované stávky dělníků kvůli nevyplaceným mzdám a defraudace. V kapsách podvodníků údajně skončily desítky milionů rublů. Stavbaři upozorňují na nepořádek na staveništi a váznoucí financování. Ruská agentura TASS upozornila, že práce na startovních rampách zaostávají čtyři měsíce za harmonogramem, na infrastruktuře je skluz tři měsíce a na řídicím a kontrolním stanovišti dva.

Napravit bídnou situaci na staveništi a pokud možno dohnat skluz ve výstavbě se snaží ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, který má ve vládě na starosti kosmický výzkum. Potíže podle něj zavinilo ještě předchozí vedení ministerstva obrany, které do čela stavby jmenovalo lidi věnující se „částečně rozkrádání“, namísto plnění strategického úkolu od prezidenta a vlády. Rogozin už přislíbil, že stavba bude pečlivě kontrolována, aby mohla ze zbrusu nového kosmodromu odstartovat první raketa podle původních plánů letos v prosinci.

Kosmodrom Vostočnyj
Zdroj: ČTK/TASS/Igor Ageyenko

Šlendrián v kosmickém programu musí skončit, velí Kreml

Rogozin také nedávno oznámil hlubokou reformu celého ruského kosmického programu, která má zabránit dalším bolestným a nákladným neúspěchům. Hlavní pozornost kontrolních orgánů se podle médií soustřeďuje na Chruničevovo výzkumné a výrobní středisko, výrobce ruských nosných raket, a na ruskou státní kosmickou agenturu Roskosmos.

List Kommersant napsal, že Chruničevovo středisko, kde se vyrábějí rakety Proton a Angara, je hluboce zadlužené a poznamenané defraudacemi, zneužíváním pravomocí a podvody. Akciovými machinacemi, fiktivními smlouvami a paděláním dokumentů si údajně dřívější vedení závodu přišlo na stamilionové dolarové sumy.

Zkouška ruské rakety Angara
Zdroj: ČTK/Defence Ministry press service/TASS

Vyšetřovatelé zatím podali pětadvacet trestních oznámení, v osmi kauzách bylo zahájeno stíhání a v dalších jedenácti se připravuje. Mezi obviněnými, kteří údajně způsobili bezprostřední škody ve výši 16 miliard rublů (sedm miliard korun), je i bývalý šéf závodu Vladimir Něstěrov a jeho ekonomický náměstek Alexandr Ostroverch.

Podle Kommersantu dosáhly finanční machinace v Chruničevově středisku „kolosálních rozměrů“ a situace podniku je kritická. „Restart“ hlavní kosmické výrobní základny podle listu přijde ruskou státní pokladnu přinejmenším na 56 miliard rublů (25 miliard korun).
Do vyšetřování nepořádků v ruském kosmickém programu se zapojilo i ministerstvo vnitra a tajná policie FSB. V poslední době se stále víc zaměřují i na federální kosmickou agenturu Roskosmos, jejíž vedení se za posledních pět let změnilo čtyřikrát.

Raketa Sojuz
Zdroj: ČTK/AP

Neúspěchy ruské kosmonautiky se datují zhruba od roku 2011, kdy Roskosmos zaznamenal pět velkých havárií. Z poslední doby to byla dubnová havárie nákladní lodi Progress nebo loňský nezdařený start rakety Proton. Selhalo také několik dalších nákladních raket, které měly vynést na oběžnou dráhu ruské i zahraniční družice.

Páteří resortu se má nově stát Spojená raketová a kosmická společnost (ORKK) založená loni, která převezme roli koordinátora a garanta výroby kosmických aparátů.

Vydáno pod