Noví kyjevští policisté: Mladí, vzdělaní, oblíbení - a o 50 kilo lehčí

Noví kyjevští dopravní policisté se stali výkladní skříní ukrajinských reforem. Jsou mladí, vstřícní, s uniformami v americkém stylu, nezkorumpovaní, vzdělaní a chtějí pomáhat a chránit. S novou tváří kyjevské dopravní policie jsou po jejím měsíčním fungování lidé spokojení, podle průzkumů má největší důvěru ze všech státních institucí na Ukrajině. Kritici nicméně upozorňují, že to je jen zlomek reforem, které policie potřebuje.

Nová kyjevská dopravní policie
Zdroj: ČT24

Noví policisté jsou hlavně lidé zvenčí, kteří v policii dřív nesloužili. Je jim kolem 25 let, skoro třetinu z nich tvoří ženy a v rámci boje proti korupci mají podstatně vyšší platy než jejich dřívější kolegové.

Nábor a výcvik strážců zákona trval tři měsíce. Mnozí se s nimi chtějí vyfotit, jiní se na ně chtějí aspoň podívat. Nová kyjevská dopravní policie poutá už měsíc velkou pozornost. Nikomu z jejích 2000 členů to příliš nevadí. "To je taky naše práce. Jsme tady pro lidi," říká policistka Taťána Matyšová.

Po Kyjevu se má nová policie během několika měsíců rozšířit i do Oděsy, Charkova a Lvova a další ukrajinská města budou následovat. Podle ministerstva vnitra by mělo být do konce roku k dispozici až 7000 nových policistů. Zatím nemají moc pravomocí a zákroky řeší spíš domluvou. I přesto mají velkou důvěru lidí. Experti jsou ale opatrnější. Tvrdí, že je to jen opatrný začátek velké policejní reformy a týká se zatím jen patnácti až dvaceti procent všech policistů. Ministerstvo vnitra ujišťuje, že budou následovat další – například operativní část a vyšetřovatelé.

Nová dopravní policie je mezi Kyjevany populární (zdroj: ČT24)

Velký kredit nové dopravní policie má tedy v rukou ukrajinská vláda. Buď to předznamená podstatnější reformy, nebo půjde jen o kosmetickou změnu, jejíž kouzlo brzy vyprchá. A jaký je hlavní rozdíl mezi novými a starými policisty? "Mají o 50-60 kilogramů míň," řekl zpravodaji ČT s úsměvem jeden Kyjevan.