Útočník při jeruzalémském Gay Pride zranil nožem šest lidí

Při násilném útoku na každoroční pochod homosexuálů Gay Pride v Jeruzalémě bylo zraněno šest lidí. Útočníkem byl podle médií zřejmě ultraortodoxní žid, který si za obdobný čin spáchaný v roce 2005 odpykal deset let ve vězení. Policie ho už zadržela.

Násilník se rozběhl proti davu a zaútočil na lidi nožem, po chvíli se na místo dostal policejní strážník. Homosexualita, která je v judaistických náboženských textech označována za "ohavnost", není v Izraeli trestána od roku 1988. Pochod Gay Pride v Tel Avivu letos v červnu přilákal 180 tisíc účastníků. Akce je dlouhodobě zdrojem napětí mezi sekulární většinou a ultraortodoxní menšinou v izraelské společnosti.

Čtyřicetiletý pachatel zaútočil na pochod homosexuálů v Jeruzalémě už před deseti lety. Pobodal tehdy tři účastníky akce. Původně si za pokus o vraždu vyslechl dvanáctiletý trest, v roce 2007 mu jej ale soud zmírnil o dva roky. Na svobodu se dostal před necelými třemi týdny.

Útočník, který při pochodu zranil šest lidí
Zdroj: AP (ČTK)

Organizátoři odhadují, že by se letošního ročníku pochodu mohlo zúčastnit až pět tisíc lidí. Navzdory útoku odmítli akci zrušit. "Náš boj za rovnost tváří v tvář této události jen posílí," uvedl jeden z nich.

Na bezpečnost pochodujících dnes dohlížely stovky policistů a dobrovolníků. Asi třicítce pravicových aktivistů policie umožnila protestovat proti pochodu nedaleko Velké synagogy.

Lidé pomáhají jednomu ze zraněných
Zdroj: AP (ČTK)

Už dopoledne police také zadržela pravicového extremistu Barucha Marzela, odmítla ale, že by to souviselo s konáním pochodu. Marzel je nicméně v Izraeli známým kritikem sexuálních menšin a proti pochodu v minulosti zorganizoval několik protestů. Homosexualitu v minulosti označil za "dobrovolnou nemoc", která zruinuje celý západní svět.