Krvavá irácká bilance bojů s IS - 15 tisíc mrtvých civilistů od počátku loňského roku

Bagdád – Nejméně 15 tisíc mrtvých a 30 tisíc zraněných civilistů si vyžádaly boje s radikály z Islámského státu (IS) v Iráku, a to od začátku roku 2014 do konce letošního dubna. Ve své zprávě to píše mise Organizace spojených národů v této blízkovýchodní zemi (UNAMI). IS už obsadil třetinu Iráku. Kvůli bojům prchly z domovů tři miliony Iráčanů.

Radikálům z IS se loni v červnu během bleskové ofenzivy podařilo obsadit téměř třetinu Iráku. Mnoho civilistů zavraždili kvůli tomu, že odmítli přijmout jejich radikální ideologii nebo udržovali údajné kontakty s vládou v Bagdádu.  

Systematické vyvražďování se dotklo také příslušníků etnických a náboženských menšin na okupovaných územích, například jezídů, křesťanů či šíitů, ale i členů inteligence, například novinářů, právníků a lékařů.  

Zbraně Islámského státu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Karim Kadim

Počet civilních obětí ale bude pravděpodobně ještě vyšší než 15 tisíc. UNAMI totiž do svých statistik zahrnula jen osoby, jejichž smrt dokázala nezávisle ověřit. Jejich životy má na svědomí nejen IS, ale také irácká armáda, která prý nedokázala civilisty vždy účinně ochránit před dopady svých leteckých úderů nebo ostřelování pozic extremistů.  

Irácká armáda zahájila protiútok v Anbáru 

Irácké vládní síly s pomocí šíitských milicí už zahájily bojové operace k opětovnému dobytí největší irácké provincie Anbár, kterou IS z velké části obsadil zhruba před dvěma měsíci Podle úřadů se podařilo dobýt dvě vesnice a jednotky postupují k městu Fallúdža.    

Krátce po zahájení vojenské kampaně irácké ministerstvo obrany oznámilo, že převzalo první čtyři americké bojové letouny F-16, které mají posílit armádu v boji proti IS. „Po letech příprav a výcviku ve Spojených státech iráčtí piloti dnes v Iráku přistáli s první iráckou letkou strojů F-16,“ potvrdil podle agentury AFP vyslanec Bílého domu pro mezinárodní koalici proti islamistům Brett McGur.  

Americký prezident Barack Obama nedávno prohlásil, že neúspěchy z posledních měsíců v pozemních bojích, včetně například pádu města Ramádí, prý iráckou vládu šokovaly a povzbudily k novému úsilí. Do boje se podle Obamy hlásí mnoho místních dobrovolníků, z nichž mnozí již podstoupili výcvik.