Británie proti terorismu: Policisté v ulicích Londýna cvičí na možný útok

Velká Británie se připravuje na potenciální útok teroristů. Tisíce policistů si nacvičují zásah přímo na chodnících Londýna. Londýnské cvičení reaguje na lednový atentát v Paříži, začalo ale krátce po vraždění mladého fanatika v Tunisku, kde zahynuly tři desítky britských občanů. Ostrovní experti se budou nově podílet i na protiteroristických akcích přímo v severní Africe.

„Naše bezpečnostní a záchranné jednotky se zúčastní velkého cvičení přímo v Londýně, aby vyzkoušely a vylepšily naši schopnost reagovat na případný teroristický útok,“ uvedl britský premiér David Cameron. V britské metropoli vypadá vše jako ve skutečnosti. Teče krev, i když ne opravdová.

Londýnské cvičení počítá s útokem přímo na chodnících britské metropole. Teroristé totiž mění metody. Už neposílají do akce jen sebevražedné atentátníky. Novinkou jsou útoky přímo v ulicích evropských měst nebo na severoafrických plážích.

„Zásadně se změnil způsob i provedení teroristických útoků. Na to musíme reagovat a ujistit se, že jsme na ně připraveni,“ uvedl Maxine de Brunner z londýnské policie. Jak v lednové Paříži, tak teď v Tunisku střelec pálil kolem sebe až do okamžiku, kdy sám zemřel.

„Plně jsme se zapojili do spolupráce s tuniskými úřady. Spolu s Francií a Německem chceme Tunisku pomoci s budováním speciálních složek a zajistit tak větší bezpečnost zahraničních turistů,“ uvedl britský ministr zahraničí Philip Hammond. Dvoudenní manévry v Londýně prověřily souhru zhruba tisícovky policistů. Zkraje tohoto týdne navíc britská vláda oznámila, že na ostrovech hrozí útok ze strany takzvaného Islámského státu.