Zázrak v pralese: Žena s dítětem po havárii přežila čtyři dny o vodě a kokosu

Bogotá - Čtyři dny přežila osmnáctiletá žena se svým ročním synem po pádu letadla v kolumbijské džungli. Tamní média o její záchraně píšou jako o „zázraku v pralese“. Žena byla nalezena s drobným zraněním a popáleninami, dítě je zdravotně v pořádku.

Vrtulník s mladou matkou Maríou Nelly Murillovou a jejím dítětem na palubě se zřítil ze zatím neznámých příčin v neděli na cestě mezi městy Nuquí a Quibdó na severozápadě Kolumbie. Dispečink ztratil se strojem spojení po zhruba 20 minutách. Pilot stroje při pádu zahynul. Stroj převážel ryby a kokos a měl původně namířeno z pobřežního města Nuqui do Quibda - hlavního města provincie.

Ve strachu z možné exploze hořícího vrtulníku žena se synem místo nehody opustila a následně prý v pralese zabloudila. Přežila údajně díky vodě z kokosových ořechů a rose zachycené na velkých listech pralesních rostlin. 

Po čtyřech dnech narazila na vesnici místních obyvatel v provincii Choco a následně ji zachránili členové kolumbijského armádního letectva, kteří po ní čtyři dny bez úspěchu pátrali. Poblíž trosek vrtulníku záchranáři našli oloupané skořápky kokosu a opodál dětské botky.  

Tím došli k názoru, že by žena s dítětem mohly být naživu. O kousek dál navíc objevili rodný list dítěte a vyhodnotili jej jako známku, že žena chtěla za sebou zanechat stopu pro případnou pomoc. Následovaly však dva dny bez jakékoliv indicie. Až ve středu záchranáři našli oba pohřešované zhruba 500 metrů od místa nehody. Murillová utrpěla lehké popáleniny, dítě nehodu i pobyt v džungli přežilo bez zranění.