Stoltenberg: Donbas mohou znovu zachvátit těžké boje

Brusel - Ukrajina stále čelí dobře vyzbrojeným separatistům, které podporuje, cvičí a vybavuje Rusko, řekl generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Po dnešním jednání ministrů obrany aliančních zemí s jejich ukrajinským kolegou Stepanem Poltorakem šéf NATO zdůraznil, že Aliance podporuje ukrajinskou suverenitu a územní celistvost.

„Vyzýváme Rusko, aby ukončilo své agresivní akce na Ukrajině,“ uvedl Stoltenberg s tím, že spojenci neuznají ruskou nelegální anexi Krymu. Politická podpora Kyjeva je podle generálního tajemníka důležitá. NATO také nadále žádá, aby Rusko přispělo k plnému prosazení únorových mírových dohod z Minska.

Šéf NATO připomněl, že konflikt na Ukrajině už stál přes 6000 životů a stále existuje riziko návratu k těžkým bojům.

Český ministr obrany Martin Stropnický v Bruselu novinářům řekl, že Aliance pomáhá Kyjevu především svými znalostmi, případná další pomoc je pak vždy věcí dvoustranných dohod. Česko se například podílí na jednom z pěti svěřeneckých fondů, prostřednictvím kterých NATO Ukrajinu podporuje.

Ukrajina má šanci na členství v NATO stejně jako každý jiný stát

Každá země, včetně Ukrajiny, podle Stoltenberga musí mít právo vybrat si, zda chce zůstat neutrální, či se zapojit do společné obrany v rámci NATO. O vstupu rozhodují jen spojenci a uchazečská země, nikdo jiný nemá „právo veta“, upozornil generální tajemník.

Podle Stropnického nebude otázka vstupu Ukrajiny do NATO na pořadu dne v nejbližších měsících ani letech. „Ale zároveň, v blíže nedefinované budoucnosti, by Ukrajina tu ambici měla,“ řekl český ministr.

Podle Stoltenberga se Ukrajina nyní soustředí na reformy a modernizaci svého bezpečnostního sektoru, s čímž jí Aliance pomáhá. Případnou ukrajinskou žádost o členství NATO posoudí stejně, jako by učinilo u kteréhokoli zájemce.