PODÍVEJTE SE: Toxická pěna se valí na brazilská městečka

Sao Paulo – Na brazilské řece Tiete se objevila silná masa pěny. Chuchvalce už dorazily do Sao Paula. V zemi je období sucha, proto je koncentrace znečišťujících látek větší. Pěna sice vypadá neškodně, ve skutečnosti je ale velmi toxická. Obyvatelé si navíc stěžují na zápach.

Velké chuchvalce pěny zaznamenalo třeba městečko Pirapora de Bom Jesús v jihovýchodní Brazílii, kde se dostaly až na ulici. Do řeky stéká nevyčištěný odpad z domů včetně běžně používaných čisticích prostředků. Když během suché zimy na jižní polokouli množství vody klesne, zvýší se koncentrace znečišťujících látek. Voda pak začne pěnit.   

Pěna na brazilské řece Tiete
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Obyvatelé si stěžují, že zápach stoupající z bílých chuchvalců zamořuje jejich šaty. Pěna také rozežírá lak na automobilech. Místní úřady se ale odmítají vyjádřit k tomu, zda pěna představuje nějaká zdravotní rizika. 

V Indii vzplanulo znečištěné jezero 

Podobně bizarní jev zaznamenali nedávno obyvatelé indického Bengalúru. Místní jezero Bellandur bylo nejprve několik týdnů pokryto vysokou vrstvou toxické pěny. Jezero bylo nakonec už tak znečištěné, že začalo hořet. 

Podle odborníků za to mohla směs chemických látek včetně fosforu z nečištěných odpadů továren. Ta spolu s lidskými splašky vytvořila hořlavý koktejl náchylný k samovznícení. 

Vydáno pod