Islámský stát zveřejnil další video s vraždami zajatců

Bagdád – Džihádisté z Islámského státu (IS) zveřejnili v úterý sedmiminutové video s obzvlášť krutými vraždami patnácti mužů, kteří se údajně přiznali ke špionáži. Islamisté je rozdělili do tří skupin: jednu z nich utopili v kleci, druhou zavřeli do auta a zabili granátem a třetí společně sťali pomocí pásků s výbušninami, které měli muži přivázané kolem krku.

Islámský stát od chvíle, kdy loni začal kontrolovat velká území na severu Iráku a Sýrie, zveřejnil už hodně videí s krutými popravami . Podobné záběry se staly hlavní propagandistickou zbraní islamistů, proti nimž bojují arabští a západní spojenci v čele s USA.

IS zveřejnil další video s krutými vraždami (zdroj: ČT24)

Mluvčí IS v úterý vyzval příznivce, aby se připojili k boji a stali se mučedníky. Zemřít v boji o ramadánu, který právě muslimové slaví, jim zajistí mučednictví. Mluvčí také zopakoval výzvu vůdce IS abú Bakra Bagdádího, aby se lidé vrátili do irácké provincie Anbár. IS tam v květnu dobyl město Ramádí a IS láká uprchlé civilisty zpět. Nabídl také amnestii iráckým vojákům, policistům a kmenovým milicím, pokud se vzdají a odevzdají zbraně.