Papež František tiše poseděl u slavného turínského plátna

Turín (Itálie) - Papež František se pomodlil před proslulým turínským plátnem. Jde o jednu z nejuctívanějších katolických relikvií, která podle legendy nese otisk těla umučeného Krista po jeho sejmutí z kříže. Po pěti letech bylo veřejně vystaveno letos v dubnu a k vidění bude do 24. června.

Papež přiletěl z Říma do Turína ráno a z letiště zamířil přímo do turínské katedrály svatého Jana Křtitele, kde je plátno vystaveno. Ve svatostánku se pomodlil a několik minut tiše poseděl před relikvií, kterou chrání sklo. Pro hlavu katolické církve je dvoudenní návštěva Turína další z cest po Itálii; František se během ní v pondělí setká i se svými příbuznými.

Papež v Turíně odsloužil mši; čekají jej setkání s místními duchovními, ale také s mladými delikventy, přistěhovalci a bezdomovci. František opakovaně upozorňuje, že církev by měla věnovat zvláštní pozornost těm nejchudším a nejzranitelnějším, a během svých cest se snaží své výzvy naplňovat i osobně.

Nejvyšší představitel katolické církve během první návštěvy severoitalského města vybídl Západ, aby nezacházel s běženci jako se zbožím. Odmítl také demonstrace namířené proti přistěhovalcům, které se konají například na průmyslovém severu Itálie. „Pokud přistěhovalectví zvyšuje konkurenci, migranti nemohou být považováni za viníky, neboť jsou oběťmi nespravedlnosti… a válek,“ řekl František. Vyslovil se také proti nešvarům v italské společnosti, mimo jiné proti mafiánským úmluvám, úplatkům a korupci, „která je dnes tak častá, že už vypadá jako normální chování“.

Plátno o rozměrech metr krát čtyři metry podle mnoha věřících nese otisk těla a stopy krve z ran, které Kristus utržil při bičování, mučení a ukřižování. O autenticitě plátna ale panují značné spory. Do turínské katedrály kvůli němu míří desetitisíce věřících, podle organizátorů si je dosud přišlo prohlédnout 1,2 milionu lidí. Když byla relikvie vystavena v roce 2010, přišlo si ji prohlédnout na 2,5 milionu lidí.

Papež František u turínského plátna
Zdroj: Giorgio Perottino/Reuters