Protiteroristická opatření v Čadu: Se zahalováním muslimek je konec

Ndjamena - Vláda v Čadu zakázala nošení burek a dalších pokrývek hlavy zahalujících obličej. Jde o reakci na sebevražedné atentáty, při nichž v metropoli zemřelo 34 lidí a dalších sto bylo zraněno. Podle čadského premiéra Kalzeubeta Pahimiho Deubeta bude zatčen a souzen ve zkráceném řízení každý, kdo nařízení poruší. Z bezpečnostních důvodů zakázaly zahalovaní obličeje už dříve i některé evropské země - burky se nesmějí nosit třeba ve Francii nebo v Belgii.

Muslimové tvoří v Čadu víc než polovinu obyvatel. Řada tamních žen burky nosí, teď ale budou muset své tváře odhalit. „Je zakázáno na celém území plné zahalení obličeje, které skrývá tvář osoby. Na tržištích se budou burky systematicky zabavovat a ničit,“ prohlásil premiér. Část imámů v hlavním městě už deklarovala, že se proti tomuto rozhodnutí stavět nebudou. Upozorňují ale, že některé obyvatele země to může pobouřit.

Burka je konzervativní muslimský ženský oděv, jde o jednolitý šat zakrývající celé tělo včetně obličeje, pouze v oblasti očí je síťka. „Korán říká, že ženy mají mít zahalenou hruď, to je jasné. Ale ten verš má různé výklady. Někteří si myslí, že ženy mají mít nezakryté ruce a tvář, jiní tvrdí, že zahalené má být celé tělo ženy,“ vysvětluje imám Mouhammad Albouhari. Muslimové tvoří v Čadu více než polovinu obyvatel, asi třetina lidí se hlásí ke křesťanství a kolem 20 procent populace tvoří animisté.

Společnost je premiérovým nařízením už teď rozdělená. Některé ženy tvrdí, že zákaz nošení burek nic nevyřeší a že vláda by měla najít jiný způsob boje proti terorismu. „Nosíme burku od dětství. Nemůžeme se toho vzdát jen proto, že přišel neznámý muž a zabíjel v této zemi. Problém terorismu má mnoho aspektů. Útoky se plánují dlouho dopředu a burky za ně nemůžou,“ říká zahalená muslimka.

Vláda v Čadu zakázala zahalování obličejů (zdroj: ČT24)

Čad se spolu s Kamerunem, Nigerem a Beninem podílí na pomoci Nigérii v boji proti islamistické organizaci Boko Haram. Právě ta má podle úřadů na svědomí i dva pondělní útoky, při nichž zahynulo v Ndjameně nejméně 34 lidí a stovka jich byla zraněna. Čtyři sebevražední atentátníci se vyhodili do povětří u ústředního policejního komisařství a u policejní školy.

Západoafrické země vytvořily regionální jednotku o síle 8700 mužů, jejímž cílem je zneškodnit povstání islamistů na severovýchodě Nigérie, které si za šest let trvání vyžádalo přes 15 000 obětí.