S umělými ostrovy ve Spratlyho souostroví finišujeme, hlásí Čína

Peking – Čína oznámila, že „během několika dní“ dokončí některé projekty zaměřené na budování umělých ostrovů v částech souostroví Nan-ša, což je čínský název pro Spratlyho ostrovy v Jihočínském moři. Stavební aktivity dlouhodobě kritizují Spojené státy a země ležící v oblasti, které si na části území rovněž činí nárok.

Prohlášení má uklidnit sousedy Číny, že Peking nehodlá zabrané území v Jihočínském moři dál rozšiřovat. Stavební práce tím ale zdaleka nekončí, protože podle internetových stránek čínského ministerstva zahraničí hodlá Čína pokračovat vytvářením infrastruktury na nových ostrovech.

Čína si dělá nárok na téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Podobné nároky na určité oblasti si ale činí také Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

„Oznámené plány Číny nepřispívají ke snížení napětí, podpoře diplomatických a mírových řešení ani k upevnění sporných námořních nároků Číny,“ reagovalo americké ministerstvo zahraničí. Spojené státy se obávají, že Čína by v budoucnu mohla v oblasti omezovat pohyb lodí a letadel. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang nicméně ujistil, že projekty neovlivní plavbu ani přelety nad Jihočínským mořem.

Na umělých ostrovech Čína buduje technické zázemí, z něhož je část vhodná i pro vojenské využití. Například na útesu Fiery Cross Reef vzniká tříkilometrová ranvej, která plně odpovídá parametrům čínské armády, doplněná radarem včasného varování, jež by podle nejmenovaného amerického zdroje mohla být funkční do konce roku.

Satelitní snímky dokazují pokračující práce na Spratlyho ostrovech
Zdroj: ČT24

Spojené státy upozorňují, že tempo a rozsah umělého rozšiřování útesů v oblasti Spratlyho ostrovů daleko přesahuje projekty ostatních zemí, které si souostroví nárokují. Podle jednoho amerického činitele měly před rokem 2014 čínské umělé ostrovy v souostroví rozlohu pouhých pěti hektarů, od té doby se ale jejich rozloha zvětšila na 800 hektarů.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes zopakovalo, že výstavba ve sporné oblasti má usnadnit například vědecký výzkum, ochranu životního prostředí či záchranné práce v případě katastrof, ale také pomáhat blíže neupřesněným vojenským účelům. Až bude proces budování umělých ostrovů dokončen, Peking vystaví zařízení, která „budou plnit relevantní funkce“, uvádí čínské prohlášení.

Vydáno pod