Moldavský premiér odstoupil údajně kvůli falešnému diplomu

Kišiněv - Moldavský premiér Chiril Gaburici podal demisi, podle místních médií jeho krok souvisí s otazníky nad pravostí jeho vysokoškolského diplomu. Nesrovnalosti se podle policie týkají i jeho středoškolského studia. Gaburici pochybnosti o svém vzdělání označuje za reakci na jeho kritiku moldavského korupčního prostředí. Moldavská justice podle něj neřeší úplatkářské skandály a vláda k tomu nemá potřebné nástroje.

V moldavském tisku se v dubnu objevily informace zpochybňující pravost Gaburiciho dokumentů o absolvování vysokoškolských studií. Premiér podle zpráv domácích médií studia nedokončil a jeho diplom je falešný. Někteří poslanci vládní koalice v reakci na spekulace požádali o zásah ministerstvo spravedlnosti. Policie později zahájila vyšetřování a zjistila údajně i nesrovnalosti ve výkazech o Gaburiciho středoškolském studiu. Demisi Gaburici ohlásil den poté, co byl kvůli podezření policií vyslýchán.

„Moje gesto není ústupem, ale krokem vpřed. Doufám, že se otevře možnost vytvořit v parlamentu novou vládní většinu,“ řekl novinářům devětatřicetiletý prozápadní politik, který se do čela moldavské vlády postavil letos v únoru. Dodal, že si nepřeje, aby pátrání po podrobnostech jeho studia se stalo předmětem veřejné diskuse. „Nejsem politik, ale manažer. Nechci být účastníkem politických her,“ dodal.

Kritizoval moldavskou justici, posléze byl předvolaný kvůli diplomu 

Gaburici dal čtvrteční policejní výslech do souvislosti s jeho útokem proti moldavské justici, která podle něj sabotuje vyšetřování velkého bankovního skandálu. Moldavská centrální banka totiž zjistila, že tři finanční ústavy, které dohromady obhospodařují třetinu bankovních aktiv země, poskytly půjčky v celkové výši jedné miliardy dolarů (25 miliard korun), což představuje 15 procent hrubého domácího produktu Moldavska.

Transakce se odehrály na konci loňského listopadu krátce před parlamentními volbami, které těsně vyhrály proevropské strany před proruskou opozicí. Příjemce půjček se nepodařilo zjistit. Podle zprávy parlamentní komise byla část peněz převedena do čtyř ruských bank.

Gaburici minulý víkend vyzval kvůli aféře k odvolání vedoucích činitelů prokuratury, centrální banky a komise pro finanční trhy. Pohrozil, že odstoupí, pokud prezident a parlament do měsíce jeho žádosti nevyhoví. Den nato byl předvolán k výslechu kvůli skandálu s vysokoškolským diplomem.

Falešný diplom nebo nedostatky v závěrečné práci se dotkly i politické scény v Česku. Studia na Ekonomické univerzitě v Bratislavě nedokázal doložit tehdejší náměstek exministra financí Jana Fischera Lubomír Toman. V úřadu tak v září 2013 skončil. Spolu s tím přišel i o místo v dozorčí radě Českého Aeroholdingu a provozovatele ropovodů Mero. Velké nedostatky měl ve své obhájené rigorózní práci na plzeňské právnické fakultě zase poslanec za ODS Marek Benda. Poslanec ČSSD Miroslav Svoboda předložil na Vysoké škole finanční a správní k získání titulu inženýra diplomovou práci, která byla z velké části opsaná. Škola Svobodovi titul sebrat nemohla, neumožňuje to zákon.