USA: Nálety proti IS nestačí, pozemní zásah ale nebude

Washington - Představitelé americké armády připouštějí, že letecké útoky nebudou k poražení Islámského státu (IS) stačit. Očekávají, že rozhodující bitva se povede na zemi. Na pozemních operacích se ale USA odmítají podílet. Prezident Barack Obama znovu potvrdil, že takový zásah proti islamistům neplánuje. Washington dává denně na boj proti radikálům devět milionů dolarů (asi 216 milionů korun).

Koalice spolu s iráckou armádou se chystá získat zpět druhé největší město - Mosul. To drží islamisté už rok a na chystanou ofenzivu se připravují. Ve městě rozmístili bomby, miny i ostřelovače. Mosul je navíc podkopaný tunely.  

Americké síly utočí na islamisty v Iráku a Sýrii z Perského zálivu z letadlové lodi Theodore Roosevelt. Do náletů nasazují stíhačky F-18, které vzlétnou denně zhruba dvacetkrát. „Letecké útoky mohou velmi pomoci. Naše nálety jsou velmi efektivní, ale myslím, že nakonec to bude pozemní boj. Iráčané jsou na zemi a my jsme tady, abychom je podpořili,“ konstatoval velící důstojník letecké jednotky Benjamin Hewlett. 

Útočit na IS ze vzduchu nestačí, přiznaly USA (zdroj: ČT24)

Další podporu schválila americká vláda minulý týden. Do Iráku posílá 450 vojáků, kteří budou působit jako poradci a instruktoři pro tamní armádu. Do ozbrojených operací se ale posily nezapojí. 

Mezinárodní koalice útočí na pozice IS v Iráku od loňského srpna. Od té doby náklady USA na vojenské operace značně vzrostly. Washington utrácí v současné době za boj proti IS devět milionů dolarů (216 milionů korun) denně - od začátku bombardování jde o celkovou částku 2,7 miliardy dolarů (skoro 65 miliard korun). Podle Pentagonu šly dvě třetiny těchto prostředků na letectvo.