Kopilot zříceného airbusu se bál o zrak, navštívil desítky lékařů

Paříž - Druhý pilot letadla německé společnosti Germanwings, který podle dosavadního vyšetřování v březnu úmyslně způsobil havárii se 150 mrtvými, měl potíže se zrakem a obával se, že o něj přijde. Oznámil to francouzský prokurátor Brice Robin, podle kterého se případu ujmou vyšetřující soudci, kteří by mohli obvinit Germanwings, potažmo její mateřskou firmu Lufthansa, z neúmyslného zabití všech lidí na palubě. Učinit by tak mohli v případě, že se prokáže její odpovědnost a liknavý přístup k lékařskému dohledu nad piloty.

Lubitz před havárií užíval léky proti depresi (zdroj: ČT24)

Robin během setkání s pozůstalými řekl, že pilot Andreas Lubitz měl strach, že problémy se zrakem ohrozí jeho zaměstnání. Během posledních pěti let před březnovou nehodou se obrátil na 41 lékařů, včetně několika psychiatrů. Sedm jich navštívil během posledního měsíce před nehodou.

Někteří lékaři byli přesvědčeni, že kvůli své psychické labilitě není schopen létat. Letecké společnosti to prý ale neřekli kvůli německým zákonům, které chrání soukromí pacientů, pokud nehrozí, že spáchají zločin nebo že si sami ublíží.

Andeas Lubitz měl také před nehodou na internetu hledat cyankáli, válium a jiné léky, které by přivodily smrt. Vychází to ze zprávy, kterou cituje německá televizní a rozhlasová stanice NDR. Podle této zprávy od vyšetřovatelů, kteří analyzovali jeho počítač v düsseldorfském bytě, přemýšlel kopilot v březnu o sebevraždě. Den před nehodou také hledal na stránkách Německé lékařské komory dokument, ve kterém člověk může předem určit, co mají lékaři dělat v případě, že on sám se kvůli špatnému zdravotnímu stavu nemůže vyjádřit.

Lubitz podle vyšetřovatelů využil před nehodou odchodu kapitána na toaletu, v kokpitu se zamkl a zahájil klesání, které skončilo nárazem letadla do hor. Všech 150 lidí na palubě letounu směřujícího z Barcelony do Düsseldorfu zahynulo.

Konvoj pohřebních vozů míří do Halternu
Zdroj: Ina Fassbender/Reuters

Těla obětí nehody se vracejí domů

V úterý začal převoz ostatků obětí z Marseille do zemí, odkud pocházely. Ve středu do německého Düsseldorfu dorazilo prvních 44 rakví. Byly mezi nimi i pozůstatky 16 studentů a dvou učitelek gymnázia Josepha Königa ve městě Haltern. Celou zhruba 75 kilometrovou trasu z Düsseldorfu do Halternu doprovázela konvoj bílých a černých pohřebních vozů policie. Konvoj s rakvemi obětí projel i kolem gymnázia, kde se shromáždili i pozůstalí a přátelé mrtvých studentů. 

Smutek v Halternu
Zdroj: Reuters/Ralph Orlowski